Lifestyle

Real life story: ‘Ik ben seksueel misbruikt door mijn eigen broer’

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer: een meisje dat misbruikt werd door haar eigen broer.

“Inmiddels is het een aantal jaar geleden. Niemand weet wie het was, behalve ik. Op het moment dat het gebeurde waren mijn ouders erg druk met hun eigen situatie. Mijn broer en ik waren best wel close geworden na een ingrijpende verhuizing. Ik was vaak bij hem in de buurt en we deden veel samen. Op een bepaald moment vroeg hij mij of ik hem wilde bevredigen. Ik wist toen niet eens wat het was en heb dat maar gedaan. Na die eerste keer gebeurde het steeds vaker. Ik was te jong om te begrijpen wat ik deed, om te begrijpen wat er gebeurde en waarom het gebeurde. Dit heeft zo’n half jaar geduurd. Ik weet nog steeds niet waarom het uiteindelijk is gestopt, maar het is gelukkig geëindigd.”

Schuldgevoel
“Toen ik ouder werd kreeg ik op school seksuele voorlichting. Op dat moment kwamen alle herinneringen terug. Ik voelde me ineens vies, schuldig, dom, naïef… Een half jaar heb ik het kunnen verbergen voor iedereen. Maar omdat ik alles voor mezelf hield werd ik stiller op school. Ik begon na te denken over mijn leven en hoe weinig zin het allemaal had. Ik voelde me dom en ik begreep niet waarom ik mijn broer zover had laten gaan.” 

misbruik broer

In therapie
“Een mentor op school zag dat er wat met me aan de hand was en trok aan de bel bij mijn ouders en huisarts. In eerste instantie was ik ontzettend boos: ik redde me toch prima? Maar achteraf gezien is het het beste wat mij op dat moment had kunnen overkomen. Ik ben in therapie geweest en heb EMDR gehad (een behandeling voor mensen met een trauma).”

Vergeving
“Inmiddels heb ik mijn broer vergeven en met hem gepraat over het voorval. Ik vertelde hem wat het met mij had gedaan en op dat moment zei hij dat hij niet wist waar ik het over had. Hij weet helemaal niks meer van de periode waarin mijn ouders zo druk waren met hun eigen situatie. Ik vond het verschrikkelijk. Ik wilde zo graag horen dat ik niet alles had verzonnen. Ik wilde hem kunnen vertellen dat ik me er nu beter over voelde maar dat is allemaal niet mogelijk; hij weet immers niet eens waar ik het over heb. Nu werk ik zelf met mensen met een trauma. Bijna niemand weet ook maar iets over de situatie. Ondanks dat, kan ik mensen met een trauma door misbruik naar mijn idee beter helpen. Ik heb er zelf ervaring mee en kan mensen aanraden welke therapie het beste werkt.”

Een nieuw hoofdstuk
“Ik vertel niemand meer wat er is gebeurd. Dat is nu iets van mij. Soms heb ik er nog nachtmerries over, maar ik kan mezelf er uiteindelijk altijd weer overheen zetten. Als dit alles nooit zou zijn gebeurd, dan was ik nooit waar ik nu ben, had ik niet gewerkt waar ik nu werk en had ik mensen nooit zo goed kunnen helpen als ik dat nu doe. Ik probeer het voorval nu dus niet meer te zien als iets negatiefs, maar als iets wat in mijn leven een hele positieve invloed heeft gehad.”

Heb jij zelf iets soortgelijks meegemaakt waarbij jouw grenzen werden overschreden en heb je hulp nodig? Ga dan naar www.centrumseksueelgeweld.nl. Je hoeft het niet alleen te doen. 

Wil jij ook graag jouw verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar elsemieke@girlscene.nl onder vermelding van: ‘Real life story”.

Bron beeld: iStock