Food

Aha! Dit is dus de reden waarom een chipszak zo kraakt

Chips is hartstikke lekker en verslavend, maar die verpakking… Halleluja wat is die irritant. Het kraakt aan alle kanten, dus je kunt niet eens stiekem iets eruit snaaien. Daarnaast is zo’n zak binnen de kortste keren kapot. Geloof het of niet, maar over die vreselijke verpakking is toch echt nagedacht. Dat gekraak heeft zeker voordelen en lees hier waarom. 

Niet alleen jij als chips-liefhebster vindt die zak een drama, maar ook je omgeving wordt er niet vrolijker van als je even lekker wil snacken. Wat een herrie is dat zeg. Vraag jij je altijd al af waarom een chipszak maar voor de helft is gevuld? Lees hier de echte reden. Waarschijnlijk had je het niet gedacht, maar er zit zeker een logische verklaring achter dat gekraak van de chipszak. 

Charles Spence, hoofdonderzoeker en professor aan de Oxford University, heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Hij heeft een aantal proefkonijnen bij elkaar geraapt om chips uit een chipszak te eten met een koptelefoon op. Daar kwam een opvallend resultaat naar boven.

chipszak krakenWat was nu het geval? Wanneer de deelnemers het gekraak van de chipszakken konden horen, vonden ze de chips een stuk ‘verser’ dan wanneer ze het gekraak niet konden horen. Ze vonden het dan wat aan de ‘muffe kant’. Het heeft alles te maken met de verwachtigen die we hebben als we chips eten. Als we aan chips denken, dan denken we aan alles wat crunchy is en kraakt. Hoe knapperiger hoe beter. Als we dit niet horen als we gaan eten, dan denken we al snel dat er iets mis is. Dat is ook precies de reden waarom bijna alle verpakkingen van koekjes zo lekker kraken. Best wel slim eigenlijk… 

Eet jij ook het liefst die zak in één keer leeg? Lees in dit artikel waarom iedereen dat wil doen. 

Beeld: iStock | Bron: metro.co.uk

Must reads 👀