Lifestyle

7 tips om zonder stress je scriptie te schrijven

Voor veel studerende meiden is de tijd aangebroken dat je moet beginnen met het schrijven van een scriptie. Het is iets waar veel mensen tegenop kijken en dit komt mede door de horrorverhalen van andere mensen. Sommigen doen jáááren over een scriptie schrijven of hebben een vreselijke begeleider etc. etc. Toch moet die scriptie geschreven worden, dus hierbij geven wij tips die je scriptieperiode (hopelijk) een stukje makkelijker maken.

1. Maak een goede planning
Het begin is het moeilijkst, start daarom met het maken van een planning. Het moment dat je eenmaal begonnen bent en deadlines voor jezelf stelt maakt het een stuk makkelijker, echt waar. Het is daarnaast een heerlijk gevoel om aan het einde van de dag je to-do-list af te strepen.

2. Kies voor een onderwerp dat je boeit
Niks werkt meer demotiverend dan schrijven over een onderwerp dat je niet interessant vindt. Zorg er daarom voor dat je een onderwerp kiest dat je boeiend vindt, dat maakt het schrijven van je scriptie al een stuk minder ‘erg’.

3. Werk je literatuurlijst constant bij
En denk niet ‘dat doe ik later wel’. Just don’t. Je hebt namelijk in juni geen idee meer welke bronnen je in maart hebt gebruikt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-).

4. Kies een lettertype
Er wordt gezegd dat de schreefletter (een lettertype waarbij er ‘dwarsstreepjes’ aan de voetjes en topjes van letters zitten) het prettigst van papier afleest en een schreefloos lettertype het prettigst is om van een scherm af te lezen. Werk je het liefst digitaal? Kies dan bijvoorbeeld voor lettertype Helvetica. Lees je het liefst tussendoor je scriptie in print? Kies dan bijvoorbeeld voor Times New Roman.

5. Skip delen waar je vastloopt
Heb je nog geen titel? Don’t worry! Dit zijn dingen die je niet zomaar even uit je mouw schudt. Lukt het niet? Laat het dan even rusten en wie weet kom je de dag erna wel op een briljant idee.

6. Houd goed contact met je begeleider
De ene persoon heeft meer contact met zijn of haar scriptiebegeleider dan de ander, ook heeft de ene studie meer contactmomenten dan een andere studie. Zorg er in ieder geval voor dat je gebruik maakt van de contactmomenten die er zijn, zodat je niet achteraf met vragen blijft zitten.

7. Neem je scriptie overal mee naartoe
Dan bedoelen we niet letterlijk overal mee naar toe, maar raadden je aan om te werken in een digitale werkomgeving zoals Dropbox of Google Docs. Wanneer je dan opeens een briljante ingeving hebt, maar geen laptop bij je hebt, kun je dit makkelijk even bijwerken op een andere computer. Nog een pluspunt: voorkom stressmomenten als: ‘AAAH, m’n scriptie is weg’ ‘NOOOOO’ ;-).

Werk in Dropbox of Google Docs

Beeld: Pixabay