Lifestyle

Dit zijn de onzekerheden die bij Instagram komen kijken

Instagram is van velen het favoriete social media-kanaal. Ook op de redactie is iedereen gek op de app. We gaan dan ook regelmatig naar buiten om nieuwe foto’s te maken voor ons account. Toch zijn er ook een beetje mixed feelings. De app is niet altijd positief voor jezelf, onzekerheid speelt (helaas) ook vaak een rol in dit wereldje. Je ziet een foto op Instagram en bewondert iemand zo erg, dat je ‘slecht’ over jezelf gaat praten. Ons zelfbeeld wordt er helaas niet beter op.

#FOMO (Fear Of Missing Out)
Hoe vaker je door de timeline van Instagram scrollt, hoe berg afwaarts het eigenlijk gaat met je zelfvertrouwen, zelfbeeld en nachtrust. Je ligt er steeds vaker wakker van, dat jij niet zo’n mooie feed hebt als die ene meid op Instagram. “Misschien val ik wel gewoon buiten de boot”, is een gedachte die vaak door je hoofd dwaalt. Girls, doe dit jezelf niet aan! Je bent mooi zoals je bent en de manier hoe jij alles aanpakt… Is jouw manier en die van niemand anders. Iedereen is uniek en verre weg van perfect. Maak je niet zo druk, en heb juist plezier eraan.

Onrealistische verwachtingen
Het regelmatig plaatsen van foto’s zorgt ook voor een bepaalde verwachting ervan. Vaak wanneer je ergens bent, een leuke hotspot in de stad bijvoorbeeld, heb jij de neiging om van alles mooie kiekjes te maken. #guilty En meiden dit gaat niet zomaar om foto’s, we hebben het over de Instagram-waardige foto’s! We weten allemaal wel hoe dat gaat en maken zeker tien foto’s van hetzelfde. Alleen beginnen onze verwachtingen niet hier, maar het zit ‘m in de full body kiekjes of de selfies. We worden enorm veel geprikkeld met beeldmateriaal van bekende influencers en vaak lijkt het alsof hun leventje perfect is. Wil je jouw billen wat ronder en de borsten wat groter? Ondertussen zijn er een heleboel apps voor dit soort zaakjes te regelen. Maar waarom eigenlijk? Iedereen heeft wel haar imperfecties en onzekerheden. In plaats van onszelf te vergelijken met anderen, moeten we ons lichaam juist omarmen. 

Imperfecties omarmen
Wat een paar jaar geleden not-done leek te zijn, wat betreft het plaatsen van foto’s op social media zoals Instagram, is op het moment juist een grote trend. We omarmen massaal al onze imperfecties en geven ze vaak een speciaal plekje in onze instafeed. Veel bekende Nederlanders en influencers doen vaak mee aan acties om dit wat meer onder de aandacht te brengen. Zo is Dotan een paar maanden geleden gestart met een mooie actie. Een heleboel BN’ers, onder wie Vera Camilla, hebben aan deze actie meegedaan en hun ‘naakte’ gezicht laten fotograferen. Al deze foto’s werden verzameld en tentoongesteld in het Rijksmuseum van Amsterdam. Allemaal om een statement neer te zetten, hoe bijzonder!

Dus meiden, als jij je veel aantrekt van wat anderen van jou vinden. Stop daar dan meteen mee! Probeer van jezelf te leren houden, want je bent het waard. Gebruik Instagram ook alleen om er plezier uit te halen en laat vooral géén negativiteit toe. Het blijft natuurlijk onze favoriete app, dus stoppen zullen we niet 😉

Bron: Mind Body Green, NPO 3FM | Beeld: iStock

 

 

Must reads 👀