Food

Waarom het eten van koolhydraten wél goed voor je is

Je hoort het weleens voorbijkomen, een koolhydraatarm dieet. Als je gewicht wilt verliezen is dit een van de vele diëten. Zo leef je niet meer van een wit bammetje in de ochtend maar ga je voor een gezonde smoothiebowl. Dit klinkt niet als een straf, maar wat nou als je jouw favoriete pasta niet meer kunt eten?! Geen zorgen, koolhydraten zijn niet áltijd slecht voor je. Girlscene geeft je een aantal redenen waardoor je jouw favoriete pasta niet aan de kant hoeft te zetten.

♥ Je hebt koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren
Koolhydraten zijn de grootste bron van energie in ons lichaam. Er is een bepaalde hoeveelheid nodig om alles in je lichaam goed te laten werken. Van ademen tot lopen; koolhydraten zijn de sleutel tot een goed functionerend lichaam.

♥ Er zijn twee vormen van koolhydraten
Koolhydraten bestaan uit twee vormen. Je hebt eenvoudige en complexe koolhydraten. Je kunt vast al raden welke hiervan de boosdoeners zijn. Juist, de eenvoudige. Een paar voorbeelden van deze koolhydraten zijn wit brood, suikerhoudende granen en donuts. Allemaal lekker, maar niet zo healthy. Deze slechte koolhydraten (oftewel gewoon suikers) gaan rechtstreeks de bloedbaan in en zorgen voor een piek in je bloedsuiker. Complexe koolhydraten, havermout, rijst en volkorenpasta, zijn daarentegen wel goed voor je. Je lichaam doet er langer over om deze af te breken. Dit betekent dat ze niet direct in je bloedbaan zijn gedumpt, wat dus wel met de eenvoudige versie gebeurt. It’s a win!

♥ Koolhydraten geven een boost aan je humeur
Ja echt, koolhydraten zorgen ervoor dat jij je happy voelt. Dit komt omdat ze een bepaald feel-good stofje, serotonine, stimuleren. Als je veel goedaardige koolhydraten eet, zul je merken dat je minder vaak boos wordt. Dit wilt toch iedereen?

♥ Je hart heeft koolhydraten nodig
Oplosbare vezels, die je in onder andere havermout vindt, en volkoren koolhydraten zorgen voor de verlaging van het LDL-cholesterol (een slechte soort). Het HDL-cholesterol, de goede soort dus, wordt weer verbeterd. Jouw hartje gaat hier zeker sneller van kloppen.

♥ Het geheugen blijft scherp door koolhydraten
Uit een test is gebleken dat meiden die een koolhydraatarm volgden, vaak licht in hun hoofd werden. Ook presteerden ze slechter bij geheugentesten. Meiden die een caloriearm dieet volgden, waarbij alle voedingsstoffen goed uitgebalanceerd waren, hadden hier geen problemen mee. Zij konden wel onthouden hoeveel paar schoenen er in beeld waren ;-).

♥ Koolhydraten zorgen voor betere sportprestaties
Als je sport verbrand je veel energie. Koolhydraten zijn hierbij makkelijker te verwerken dan brandstoffen zoals proteïnen en vet. De opslag van koolhydraten in spieren leidt tot een betere sportprestatie. Koolhydraten zijn perfect voor als je een intensieve workout op de planning hebt staan!

En hoe zit het dan met het “koolhydraten zijn ongezond” dingetje? In principe is het té veel eten van eigenlijk alles, een oorzaak bij het toenemen van gewicht. Meer eten dan dat je verbrandt is nu eenmaal de hoofdoorzaak van gewichtstoename. Zodra je gewoon gebalanceerd eet, en niet meer dan je zou moeten eten dan ben je prima bezig. Dus no worries girls, af en toe een lekkere pasta kan geen kwaad!

Hier alvast inspiratie voor het maken van lekkere gezonde pasta’s.

Bron: Self, Eating Well, Elle | Bron: iStock

 

Lees ookPak nu korting op topmerken bij Plutosport!

Must reads 👀