Beauty

Puisten uitknijpen: waarom je het niét moet doen

Je staat voor de spiegel en tot je grote schrik zie je een mega puist op je neus zitten. Nooo, niet nu! Je hebt vanmiddag een presentatie en morgen een date. Perfect getimed weer… De verleiding is groot om die puist even goed onder de loep te nemen en uit te knijpen. Ho, stop! Dat moet je toch echt even niet doen, hoe graag je ook wil. Hier moet je echt afblijven en wij vertellen je waarom. 

We hebben weleens in de wandelgangen gehoord dat het oh zo slecht is om een puistje uit te knijpen. Toch hebben we er lak aan, want het is gewoon zo fijn. Maar waarom eigenlijk? Je dacht waarschijnlijk dat daar geen verklaarbare reden voor is, maar dan heb je het mooi mis. Volgens Patrick van Veen, bioloog en gespecialiseerd in het gedrag van apen, komt dit door de endorfine die dan vrijkomt. Endorfine staat ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’. Bij apen komt dit stofje ook vrij als ze aan het vlooien zijn. Dolgelukkig zijn ze dan. Dat komt dus overeen met de mens die een puist uitknijpt. Weten we dat ook weer, toch?

Ondanks dat het zo fijn is, moeten we er echt onmiddellijk mee stoppen. Wij leggen je uit waarom. 

1. Lelijke littekens
Het is zo verleidelijk om een puist uit te knijpen, maar je houdt er niet veel goeds aan over. Wil je littekens op je gezicht? Precies, dacht het niet. Het is toch een nachtmerrie als elke puist die op je gezicht komt, een lelijk litteken wordt? Dat moeten we niet hebben. Je huid wordt onzuiver, puur omdat je er niet vanaf kan blijven. Lees hier tips om littekens te verminderen. 

2. Je krijgt alleen maar meer puisten
In plaats van dat die puist verdwijnt, krijg je er alleen maar meer als je er met je vingers niet vanaf blijft. Dat is niet helemaal de bedoeling. Als je een puist uitknijpt, is de kans groot dat er bacteriën van pus of van je vingers op je huid komen. Tja, dat zorgt dus voor nog meer puisten zeg maar. 

3. Wondjes
Al dat geknijp, maakt je huid niet mooier. Het zorgt voor wondjes en dat wil je natuurlijk niet hebben in je gezicht. Nu is die puist niet weg én heb je het alleen maar erger gemaakt. Lekker meid.

4. Het wordt alleen maar erger
Als een puist nog niet helemaal rijp is en je gaat er met alle geweld mee aan de slag, dan wordt het er niet beter van. Sterker nog, het wordt alleen maar erger. Daar zit je natuurlijk niet op de wachten als je morgen een feestje hebt. 

puistjes niet uitknijpenHet beste middel tegen een puistje is om er vanaf te blijven, hoe moeilijk het ook is. Als de verleiding toch te groot is en je het echt niet kunt laten om even te knijpen, doe ons dan een plezier en lees de onderstaande tips.

1. Was je gezicht
Zorg dat je gezicht schoon is. Was het met lauw water en het liefst met een gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huid. Test hier welk huidtype je hebt. Als je een schoon gezicht hebt, kun je je puistje beter zien en daarnaast gaan je poriën meer open staan. 

2. Laat hem rijpen
Knijp alleen je puist uit als deze rijp is. Dat is het geval wanneer het boven het huidoppervlak komt. Als je de puist te snel probeert uit te knijpen, wordt het alleen maar erger en ziet iedereen dat je aan je gezicht hebt gezeten. 

3. Gebruik een naald om te prikken
Maak een naald schoon door het een paar minuten in kokend water te leggen of te steriliseren met vuur. Als deze is afgekoeld kun je de punt gebruiken om voorzichtig in de puist te prikken. Het pus moet er vloeiend uitkomen. Ga dus niet knijpen!

4. Veeg het goed schoon
Als de klus geklaard is, is het erg belangrijk om het goed schoon te maken. Pak een papieren zakdoekje en wrijf zachtjes het wondje schoon. Nu is het wachten totdat het genezen is en nog één keertje om het af te leren: afblijven!

Wil je weten hoe puistjes veroorzaakt worden? Lees dan dit artikel

Bron: gezond.be, rtlnieuws.nl, acnevitaal.nl