Health

Slik jij lastig pillen? Zo slik je ze makkelijk door

Je voelt je niet lekker, dus je moeder geeft je een aspirine. Wat er gebeurt is dat jij dit pilletje met geen mogelijkheid door je keel krijgt. Je slikt zo hard als je kan, maar het lijkt wel alsof je lichaam dit niet wil doorslikken. Dit probleem kan komen door slikproblemen, angst of een droge mond. Herken jij dit probleem? In het vervolg niet meer, want wij geven jou in dit artikel tips voor het makkelijker slikken van pillen.

Mogelijke oorzaken van slikproblemen:

1. Het voelt onnatuurlijk
Normaal gesproken vermalen we eten wat we in ons mond krijgen fijn met onze tanden, maar bij pillen is het vaak de bedoeling om het heel door te slikken. Vooral bij grote capsules kan dit een grote opgave zijn. Het voelt onnatuurlijk aan in de keel en daarom hebben we er onbewust een afkeer voor.  

2. Angst
Soms gaat het niet kunnen slikken van medicijnen gepaard met angst voor het onbekende. Vaak zit deze angst in je hoofd en werkt je slikreflex niet mee tijdens het slikken.

3. Een droge mond
Neem eerst een slok water voordat je een pil gaat slikken. Dit zorgt ervoor dat je mond wat minder droog is en dat het pilletje beter door je keel heen glijdt.

4. Hersen/zenuwbeschadiging
Naast de mentale oorzaken zijn er natuurlijk ook andere oorzaken waardoor slikproblemen ontstaan. Deze problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door hersenbeschadiging naar aanleiding van bijvoorbeeld een beroerte of een zenuwbeschadiging door een operatie.

Tips om makkelijker pillen te slikken:

1. Met je hoofd voorover gebogen
Vaak gooien mensen hun hoofd naar achteren als ze een pil moeten slikken. Dit is juist niet wat je moet doen, omdat je dan je keel afsluit. Het is juist beter om je hoofd voorover te buigen, want dan wordt de keelopening groter. Dit maakt het slikken een stuk makkelijker.

2. Neem de pil in met jam of honing
Lukt het niet om het met water in te nemen? Vraag aan je huisarts of er een mogelijkheid is om het medicijn in te nemen met honing, jam of bijvoorbeeld yoghurt. Dit zorgt er voor dat het medicijn makkelijker naar binnen glijdt.

3. Laat het medicijn zacht worden in water
Hierdoor wordt de pil zachter en dus makkelijk om door te slikken. Een aspirine kun je zelfs helemaal zacht laten worden, zodat je alleen het water met de opgeloste stoffen hoeft op te drinken.

4. Snij het medicijn doormidden
Breek of snijd het pilletje doormidden, zodat jij ze stuk voor stuk kunt doorslikken. Vraag dit van tevoren wel even voor de zekerheid aan je huisarts, omdat het bij sommige medicijnen de werking vermindert.

5. Train jezelf
Lukt het nog steeds niet om een pil door te slikken? Train jezelf en begin met een kleine TicTac. Je brein weet dat dit een lekker klein snoepje is dus wordt het makkelijker om dit door te slikken. Gelukt? Ga over op een M&M, dit is al een stukje groter en als dit jou lukt slik jij ook makkelijker een echte pil door. Het ligt natuurlijk wel aan de grootte van de pil. Kleinere pillen zijn natuurlijk makkelijker weg te slikken dan een grotere capsule. En maak je geen zorgen bij het slikken van een TicTac of een M&M. Je slokdarm is veel groter dan zo’n klein object en daardoor is het zeer onwaarschijnlijk dat je gaat stikken.

6. Ga naar de huisarts
Lukt het jou na deze tips nog steeds niet om je medicijnen te slikken? Raadpleeg je huisarts en vraag om advies. Waarschijnlijk heeft hij/zij genoeg andere middelen om jou pillen te laten slikken.

Heb jij veel medicijnen die je moet slikken? Het helpt om deze medicatie te bewaren in een pillendoos. Klik hier voor een pillendoos met gekleurde dagdelen.

Bron: Self.com / Apotheek.nl / Flinndal.nl
Bron: Istock