Lifestyle

Zó maakt jij de perfecte flatlay foto

We horen je denken: ‘Wat is een flatlay foto?’. Een flatlay foto is een foto die recht van boven is genomen waardoor er geen diepte te zien is, ontzettend Instagramproof. We zien ze dagelijks voorbijkomen, de een nog mooier dan de ander. Een uitgebreide lunch of alleen een kopje koffie en jouw favo magazine: alles kan ‘geflatlayed’ worden. Met de volgende tips maak jij de mooiste flatlays

✰ Kies een (kleuren)thema
Soms lijkt het alsof er gewoon een aantal random spullen zijn neergelegd, maar niets is minder waar. Over een mooie flatlay is goed nagedacht. Kies kleuren en/of voorwerpen die goed bij elkaar passen. Foodbloggers maken bijvoorbeeld flatlays van ingrediënten en modebloggers maken flatlays van hun outfits die klaarliggen. Alles heeft een thema, dat maakt het een mooi geheel.

✰ Kies het juiste licht
De belichting van een foto is écht ALLES. Kies voor natuurlijk daglicht en zorg dat er geen schaduwen in de foto komen. Maak je de foto buiten? Zoek dan een plekje in de schaduw of waar het (een beetje) bewolkt is. Directe zonnestralen zorgen voor en heel oneven licht, dit wil jij niet. Gebruik je kunstlicht? Zorg dan dat dit van boven komt.

✰ Kies de juiste achtergrond
Een basic achtergrond werkt meestal het beste, hierdoor spatten jouw voorwerpen van de foto. Een rommelige achtergrond zorgt voor een rommelige foto, probeer dit te vermijden. Een licht kleurtje zorgt voor een vrolijk effect, terwijl wit de foto heel clean maakt. Een marble achtergrond doet het altijd goed, dit maakt de foto in één klap fabulous.

✰ Vertel een verhaal
Van een paar random neergekwakte voorwerpen wordt niemand blij. Kies spulletjes uit die samen een verhaal vertellen, bijvoorbeeld een kopje thee, een donut en een mooi boek. Je maakt de foto natuurlijk niet voor niets, je vertelt ermee wat jij op dat moment doet. Laat één voorwerp in de volledige aandacht staan en bouw daar omheen. Teveel opvallende voorwerpen maakt het een rommelig geheel, dat wil jij écht niet.

✰ Neem de foto
Het belangrijkste is dat je de foto recht van boven neemt. Dit betekent dat je in sommige gevallen op een stoel moet gaan staan, of zelfs een ladder. Speel een beetje met de hoogtes, kijk wat het beste werkt. Soms is het mooier om alle voorwerpen in de foto te laten passen, maar soms werkt afsnijden het best. Just work your magic…

✰ De bewerking
Tegenwoordig posten we geen foto zonder hem eerste even te bewerken. En terecht, want met een paar kleine aanpassingen til jij jouw foto naar een ander level. De app Facetune is perfect om flatlays te bewerken. Je kunt bijvoorbeeld detail toevoegen, hiermee leg je de nadruk op bepaalde voorwerpen. Een mooie filter maakt de boel helemaal compleet, want een foto zonder filter is geen foto.

Hieronder vind je nog wat pretty flatlay inspiratie:

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

 

Een bericht gedeeld door Flatlays (@flatlays) op

Bron: theglitterguide.com, enlightapp.com | Beeld: iStock

Lees ook: extra korting bij Webprint met deze kortingscode!