Lifestyle

Hoofdpijn? Dan komt dat misschien wel hierdoor

Knallende koppijn kan je van zoveel dingen weerhouden. Op momenten dat je hoofdpijn hebt kun je bijna alleen maar denken aan de momenten waarop je even geen bonzende, stekende pijn in je hoofd had. Echter wordt hoofdpijn soms veroorzaakt door dingen waarvan we het misschien helemaal niet hadden verwacht. We willen niet zeggen dat dit zeker de oorzaken zijn van je rotgevoel, maar het zit er dik in dat de volgende dingen er wat mee te maken hebben.

oorzaken hoofdpijn

Zit je eindelijk goed te leren voor dat belangrijke proefwerk, begint je hoofd weer te bonken. Het lijkt wel alsof ‘ie ieder moment uit elkaar kan ploffen, zoveel druk staat erop. Hoofdpijn is een hele nare pijn die er vaak voor zorgt dat je niet meer goed kan functioneren. Soms kan het zelfs zo pijnlijk zijn dat je he-le-maal niet meer met je gedachten ergens anders bij kunt zitten. Heb je er ooit over nagedacht dat dit weleens de reden kan zijn?

1. Stress
Stress op zich is niet de directe oorzaak van hoofdpijn, maar het kan je hoofdpijn wel een heel stuk erger maken. Probeer je minder druk te maken over bepaalde dingen en zorg ervoor dat je een stuk minder stress hebt. Zo word ook je hoofdpijn dragelijker.

2. Je zithouding
Het lijkt heel erg ver gezocht, maar echt: je zithouding heeft mogelijk te maken met je hoofdpijn. Als je de hele dag voorovergebogen achter je bureau of bijvoorbeeld in de boeken zit, veroorzaakt dat veel spanning in je spieren. En die spierspanning zorgt er weer voor dat je hoofdpijn krijgt.

Het is een soort van vicieuze cirkel. Spanning in je spieren zorgt voor hoofdpijn, maar tegelijkertijd zorgt die hoofdpijn ook weer voor spanning in je spieren. Ga overdag vaker staand aan het werk, en probeer af en toe een andere houding aan te nemen.

3. Je hormonen
Buikpijn, misselijkheid, krampen, puistjes. Noem het maar op of het komt om de hoek kijken tijdens je ongesteldheid. En ook hoofdpijn ontbreekt niet uit dit lijstje. Helaas valt hier niet zo heel veel aan te doen, maar wij hebben alles wat wél helpt tegen menstruatiepijn beschreven in dit artikel!

4. Cafeïne
Coffeelovers opgelet: jouw dagelijkse bakkies koffie helpen je misschien om wakker te blijven, maar ze kunnen je ook hoofdpijn bezorgen. Het is bekend dat je hoofdpijn kunt krijgen bij regelmatig cafeïne gebruik, maar het kan ook een soort van afkickverschijnsel zijn. Stel dat je elke dag twee kopjes koffie drinkt en opeens een dag overslaat, dan kan dat leiden tot hoofdpijn.

5. Te weinig slaap
Het is inmiddels al kwart over twaalf geweest, maar je neemt het volgende besluit: je kijkt nog één aflevering van je lievelingsserie… Dat kan toch geen kwaad? En of dat kwaad kan. We lijken slaap allemaal een beetje te zien als een secundaire behoefte, maar je moet er toch echt een primaire behoefte van gaan maken.

Gebrek aan slaap maakt je hersenen meer prikkelbaar, dus eerder vatbaar voor hoofdpijn. Natuurlijk zijn er daarnaast nog veel meer redenen om ervoor te zorgen dat je genoeg slaap krijgt. Lees hier hoe je makkelijker en sneller in slaap kunt vallen!