Lifestyle

Deze 8 dingen heb jij niet geleerd tijdens seksuele voorlichting, maar moet je wel weten

Eerlijk is eerlijk, tijdens seksuele voorlichting heb je waarschijnlijk alleen de simpele basis geleerd. Meer dan twee lesuren zijn er waarschijnlijk niet eens aan besteed. De leraar vond het awkward, en jij ook. Seksuele voorlichting is veel meer dan alleen een penis en een vagina, of informatie over anticonceptie. Hoe beter je op de hoogte bent, des te beter de keuzes zijn die je maakt!

De meeste middelbare scholen geven weinig tot geen seksuele voorlichting. De lessen die ze geven gaan over voortplanting en anticonceptie, zo moet je bijvoorbeeld een condoom om een dildo heen doen zodat je kunt oefenen. Seks is veel meer dan dat. Hieronder vind je acht dingen die je óók moet weten over seks.

1. Je mag altijd NEE zeggen

We beginnen met misschien wel de belangrijkste. Jij bepaalt te allen tijde wat er gebeurt, doe niets waar jij je (nog) niet goed bij voelt. Ook al is het moment zo dichtbij, ook al ben je allang ‘verder’ gegaan, ook al hebben jullie al een keer seks gehad; ‘Nee’ is ook een antwoord! Je hoeft je nooit verplicht te voelen om iets te doen waar jij op dat moment geen behoefte aan hebt.

2. Het is normaal om interesse in seks te hebben – of niet.

Er bestaat geen vaste leeftijd wanneer alle meisjes interesse krijgen in seks, dit verschilt per persoon. Iedereen is verschillend op seksueel gebied. Word dus niet onzeker wanneer jij al jouw vriendinnen al over seks hoort, maar daar zelf nog totaal geen behoefte aan hebt (of andersom). Iedereen ontwikkelt zich op een ander tempo, dit is volkomen normaal!

3. Jij bepaalt zelf in hoeverre je nog maagd bent

Maagdelijkheid is geen medische diagnose, iedereen bepaalt zelf of ze nog maagd zijn of niet. Veel meiden geloven dat tijdens de eerste keer seks het maagdenvlies wordt gebroken en ze dan ontmaagd zijn. Wat veel niet weten is dat het maagdenvlies altijd al een opening heeft gehad en nooit ‘gebroken’ wordt. Wat jij verstaat onder de ontmaagding is dus helemaal aan jou. De een zal vinden dat zij al ontmaagd is wanneer zij voor het eerst een jongen heeft afgetrokken en de ander vindt pas dat ze ontmaagd is als zij geslachtsgemeenschap heeft gehad.

4. Seks is meer dan geslachtsgemeenschap

De letterlijke definitie van seks is; Handelingen waarbij het geslachtsorgaan een rol speelt of waarvan je lichamelijk opgewonden van raakt. Seks is dus meer dan alleen de geslachtsgemeenschap. Orale seks, zoenen, masturberen en seks met de hand vallen allemaal onder seks. Het is belangrijk dat je dit weet zodat je eerlijk kan antwoorden wanneer ernaar gevraagd wordt, door bijvoorbeeld de dokter of de GGD.

5. De dokter oordeelt nooit

“Patiënten denken vaak dat ze iets ‘schokkends’ gaan vragen, maar ik hoor zelden een vraag die ik nog nooit heb gehoord” aldus Dr. Yamaguchi. Laat dit duidelijk zijn, een dokter oordeelt niet over jouw seksuele vragen. Je kunt met elke vraag bij de dokter terecht, daar zijn ze voor! Dokters vinden vragen over seks of jouw vulva totaal niet ongemakkelijk. Ze hebben er immers elke dag mee te maken.

6. De pil is niet altijd het beste anticonceptiemiddel

Veel meiden worden hormonaal of down wanneer ze de pil slikken. Toch blijven ze het doen omdat de pil een van de beste anticonceptiemiddelen schijnt te zijn. Reken je niet rijk als jij de pil slikt. De pil beschermd voor 99% bij perfect gebruik, dit betekent dat jij nóóit een pil mag vergeten en altijd op dezelfde tijd de pil moet slikken. Dat houdt in dat een op de tien vrouwen die de pil slikt alsnog zwanger raakt. Staar je dus niet blind op die pil, er zijn meerdere anticonceptiemiddelen mogelijk. Informeer bijvoorbeeld naar de prikpil of een spiraaltje. Wees er wel bewust van dat geen van deze anticonceptiemiddelen beschermt tegen een soa!

7. Masturberen is normaal

Masturbatie is absoluut niet alleen voor mannen, ook vrouwen masturberen. Wie heeft er ooit gezegd dat je een partner nodig hebt om seks te hebben? Jij kan het prima zelf! Ondanks dat er niet open over masturbatie gesproken wordt, doet het grootste deel van de vrouwen aan zelfbevrediging. Maar liefst 88% van de vrouwen masturbeert weleens!

8. Seks moet iets leuks zijn

Seks heb je omdat jij dat zelf wilt en omdat jij er plezier in hebt. Het moet iets zijn waar je naar uitkijkt, niet iets waar je tegenop ziet. Je doet het uiteindelijk voor jezelf en niet om jouw partner tevreden te stellen. Het is oké om geen orgasme te hebben zolang je maar lol hebt tijdens de seks. Zie jij op tegen seks omdat het pijn doet? Dan is het een goed idee om met een dokter te gaan praten.

 

Bron: seventeen.com, sense.info, soapoli-online.nl, viva.nl | Beeld: Paramount Pictures, iStock