Food

Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Een boterham met kaas is altijd een goede lunch. En als je ‘m tussen het tosti-ijzer stopt, heb je al helemaal een feestelijke maaltijd! Sommige mensen denken dat een tosti ongezonder is dan een bammetje met kaas. Maar is dat ook écht zo? Zit er überhaupt verschil tussen? In dit artikel geven we antwoord op deze brandende vraag. 

Elke middag een boterham met kaas eten is niks geks in Nederland. Maar elke dag een tosti naar binnenwerken klinkt een stuk ongezonder. Maar is dat ook echt zo? Goed nieuws voor alle tosti-liefhebbers: een tosti is niet ongezonder dan een dubbele boterham met kaas. Voortaan kun je jouw boterhammetje dus gerust tussen het tosti-ijzer doen! 

Een klassieke tosti bestaat uit twee boterhammen met een plakje kaas. Niet anders dan een ‘gewone’ boterham met kaas, dus. Daarom is een tosti ook niet ongezonder dan een boterham met kaas. De voedingsstoffen blijven gelijk, het toasten verandert daar niks aan. 

Wat een tosti wél vetter maakt zijn de sausjes. De meeste mensen eten een tosti met ketchup, mayonaise of curry en dat zijn nu juist de ‘sluipcalorieën’. En ook als je extra kaas op je tosti doet of ‘m invet met boter, maak je jouw tosti ongezonder. Als je de extra’s op je tosti achterwege laat, is een tosti net zo gezond als een boterham met kaas!  

Beeld: iStock | Bron: Voedingscentrum