Lifestyle

Stress, wat is het en zó kom ervan af!

Je krijgt het voordat je een presentatie moet geven, voordat je op vakantie gaat of als je hard aan het werk bent. We hebben het over: stress. De één heeft er meer last van dan de ander. Als je er langdurig last van hebt kun je er vervelende dingen aan overhouden, zoals een burn-out. Maar wat is stress en hoe kun je ervoor zorgen dat je stressloos door het leven gaat? 

Op sommige momenten vinden we iets spannend, beter gezegd gewoon heel erg spannend. Je lichaam werkt er dan aan om alert te kunnen reageren als dat nodig is. We noemen dit ook wel stress. Stress betekent dus niks anders dan spanning of druk. In de meeste gevallen helpt het je om goed te kunnen presteren. De gezonde spanning noem je het ook wel. Op deze momenten komt er adrenaline vrij in je lichaam. 

stress wat is het en hoe kom je er vanaf

Stress

Stress is niet altijd goed voor je. Als het te lang aanhoudt, heb je meer tijd nodig om te herstellen. Als je hier erg veel last van hebt, heeft je lichaam op een gegeven moment geen tijd meer om te herstellen en zal het gevoel blijven hangen. Het gevolg hiervan is dat je last kunt krijgen van overspannenheid of een burn-out. Wat veroorzaakt stress eigenlijk?

Oorzaak

Veel situaties kunnen stress veroorzaken. Als je het te druk hebt op je werk of school kan dat al een bijdrage leveren. Ook andere vervelende situaties uit het dagelijks leven kunnen stress veroorzaken. Je draagt ineens een last op je schouder en je weet hier niet op de juiste manier mee om te gaan. Ieder mens is anders, dus iedereen ervaart stress op een andere manier. De één kan het beter handelen dan de ander. 

Symptomen

Maar hoe weet je nu of je last hebt van stress? Er zijn verschillende symptomen vastgesteld. Herken jij jezelf in het rijtje hieronder? Misschien heb je dan wel last van stress. 
– Vermoeidheid
– Problemen met slapen
– Verminderde eetlust
– Prikkelbaar
– Veel zweten
– Lage weerstand
– Onzeker zijn
– Concentratieproblemen
– Hartkloppingen
– Onrustig zijn

Heb jij de bovenstaande kenmerken gelezen en denk je hé, dat komt me bekend voor? Dan wil je natuurlijk maar één ding en dat is zo snel mogelijk van deze narigheid afkomen. Maar hoe? Wij geven je de nodige tips.

Ontspan

ontspannen om van je stress af te komenJe hebt stress en daar wil je vanaf. Het belangrijkste is dat je moet leren ontspannen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

– Probeer een juiste ademhalingstechniek te gebruiken. Als er meer zuurstof in je lichaam komt, word je vanzelf een stuk rustiger. 

– Doe maar één ding tegelijk. Je wilt rust in de tent dus als je alles tegelijk gaat doen, ga je je doel zeker niet bereiken. 

– Ga sporten. Van sporten krijg je energie en je kunt je hoofd helemaal leegmaken. Even een uurtje nergens aan denken. 

– Als je ergens mee zit, gooi het eruit. Praat met iemand die je vertrouwt en je zult zien dat het ontzettend oplucht. 

– Doe ontspannende activiteiten, iets wat je echt leuk vindt. Ga ook eens een spelletje spelen of een boek lezen. Deze dingen zorgen pas echt voor ontspanning. 

– Pak je rust. Als je vaak moe bent, heb je gewoon ontspanning nodig. Ga tussen je werk door wat vaker relaxen. Even zitten en ontspannen. Ben je vaak vermoeid? Lees dit artikel voor tips. 

– Luister ontspannende muziek, dat heeft een positief effect op je hersenen. Je stress zal hierdoor verminderen. 

– Neem de tijd om te eten. Als je een erg druk leven hebt en vaak snel wat naar binnen propt, wil dit niet echt meewerken. Kook iets waar genoeg vitaminen in zitten en neem de tijd om het op te eten. Blijf na het eten nog even zitten om het te laten zakken. 

Vind je het nog steeds erg lastig om te ontspannen? Lees dan dit artikel voor nog meer tips. 

Beeld: iStock | Bron: Stressplein, Mens-en-gezondheid.info, Psychologischegezondheid, Gezondheidsnet, Gezondheidsplein