Food

Waarom er altijd een laagje water op jouw yoghurt ligt

Yoghurt is perfect voor ontbijt, lunch of tussendoor. Als je een pot yoghurt opent dan heb je vast weleens gezien dat er een laagje water op de yoghurt drijft. Maarre… wat moet je daar eigenlijk mee? Betekent het dat de yoghurt niet meer goed is? Moet je het water weggooien of kun je het gewoon door de yoghurt roeren? In dit artikel geven we antwoord op deze brandende food-vraag.

Water op yoghurt is heel normaal. Het laagje wordt veroorzaakt door synerese. Het vocht wordt ook wel ‘wei’ genoemd en bevat naast water ook lactose, zout, eiwitten, potassium en calcium.

Het laagje water op de yoghurt betekent dus absoluut niet dat het product bedorven is. Sterker nog: het vocht heeft juist een ‘functie’. Als je het water door de yoghurt roert dan wordt de yoghurt een stuk romiger. Het is dus aan jou of je daarvan houdt. Bovendien krijg je door het laagje water (‘wei’ dus) extra voedingsstoffen binnen die goed zijn voor je spijsvertering en immuunsysteem. Het is ook prima om het laagje water weg te gooien, het heeft verder geen invloed op de smaak van de yoghurt. 

Lees ook: 

Beeld: iStock | Bron