Lifestyle

Dit zijn de tekenen dat je te veel stress hebt

Iedereen herkent het wel: momenten dat je enorm veel aan je hoofd hebt. Bij sommigen is dit misschien voor een tijdje, maar bij anderen houdt de stress langer aan. Je vraagt je waarschijnlijk al af: wanneer weet je of je veel te gestresst bent? Wij hebben dit voor jou uitgezocht! Lees snel verder als je benieuwd naar de 9 tekenen die aangeven dat je veel te gestresst bent…

Te veel stress? Zo komt dat 

1. Je wil voor altijd in bed blijven liggen
Iedereen heeft weleens dagen dat je niet het bed uit wilt. Je hebt totaal geen energie en voelt je een beetje emotioneel. Het liefst kijk je de hele dag lekker Netflix-series onder je warme dekens, waar niemand je hoeft te zien. Dit is vrij normaal. Maar heb je dit gevoel iets te vaak? Dan is het eigenlijk een teken van stress. Stress zuigt de energie uit je lichaam en hierdoor heb je geen zin meer om ook maar iets te doen dat je maar een klein beetje energie kost. 

2. Je bent constant ziek 
Als je gestrest bent heb je meer de kans om een griep of verkoudheid op te lopen, omdat je immuunsysteem tot 30 procent wordt onderdrukt. Heb je jezelf al meerdere dagen ziek gemeld op school of werk? Dan is de kans groot je erg gestrest bent. 

3. Je geheugen is momenteel ver te zoeken…
Door stress vergeet men erg veel. Je hoofd is zo chaotisch dat je niet eens normaal kunt nadenken. Iets kleins, zoals een presentatie die je ineens voor de klas moet geven, zorgt er al voor dat je brein gekke dingen doet. Als elke verplichting je het gevoel geeft dat je even helemaal vastzit, dan raakt je brein helemaal in de war en wordt je focus steeds minder scherp. Het is alsof je brein gehackt wordt door alle stress die je hebt. 

4. Het voelt alsof je hoofd elk moment kan exploderen
Je hebt binnenkort een tentamenweek, je zusje is bijna jarig, in het weekend moet je werken, je moet nog je rijles inplannen, over twee weken is je theorie-examen en je hebt nog afgesproken om met je bestie naar de bios te gaan. Aaahhh! Het is allemaal te veel en je hoofd staat op exploderen. Je weet even niet waar je moet beginnen en wat prioriteiten heeft door je overvolle agenda. Girl, take a minute… Neem even vijf minuten de tijd om te ademen en zet alles op een rijtje!

5. Je seksuele gevoelens zijn even helemaal weg
Sommige meiden hebben door alle stress het probleem dat hun seksuele gevoelens even helemaal weg zijn. Maar wees niet bang, het komt weer terug! Een goede tip hiervoor is om te sporten, want hierdoor vergeet je even alle problemen en ben je iets meer stressvrij. 

6. Je wordt emotioneel van alles
Je huilt om elk klein ding en nee, dit komt niet doordat je ongesteld bent… Het is de stress. Wanneer je namelijk erg gestresst bent, word je erg emotioneel en voor je het weet ben je alweer aan het huilen. Het gekste is dat je na een huilbui jezelf afvraagt waarom je in godsnaam emotioneel was… 

7. Je maag maakt rare geluiden
Je kent het wel, je maag maakt rare geluiden terwijl je nog net naar de wc bent geweest… Het heeft niks te maken met dat je nodig naar de wc moet, want het komt door alle zorgen die je aan je hoofd hebt. Volgens wetenschappers hebben we hersencellen in elk orgaansysteem. Bij sommige mensen die een nerveus gevoel hebben, gaat dit rechtstreeks naar hun darmen, waardoor die rare geluiden ontstaan. 

8. Het lijkt alsof je soms even niet kan ademen
Je staat op het punt dat het even allemaal te veel wordt. Al die deadlines die je nog moet halen, bezorgen je een benauwd gevoel. Je vergeet bijna om te ademen en staat op het punt om heel hard te huilen. Je houdt alsnog alles in om niet emotioneel te worden. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat dit niet goed is, om op dit soort momenten alles in te houden, omdat dit op langere termijn steeds slechter kan worden. 

9. Het moment dat je wil slapen, kan je niet slapen… 
Je blijft maar piekeren en draaien in bed. Op het moment dat je juist je slaap nodig hebt, lukt het niet om in slaap te komen… Dit is een teken dat er allemaal stresshormonen door je lichaam worden gepompt. Als dit een aantal dagen blijft aanhouden, is het verstandig om jezelf meer ruimte in je agenda te geven. 

Wat je aan stress kunt doen:
Rust is the key om alle stress tegen te gaan. Het is hierbij belangrijk dat je elke dag even rust neemt en iets voor jezelf te doet wat jij leuk vindt. Op deze manier is de kans groot dat je hierna helderder nadenkt. Als dit niet helpt en de stress-symptomen blijven aanhouden, is het aan te raden om hier met en volwassene over te praten. Denk aan je ouders, een huisarts of psycholoog. Zo voorkom je dat het erger wordt. 

Lees ook: 

Bron

Beeld: iStock