Lifestyle

6 ultieme tips om je verhuizing naar de grote stad te overleven

Toen ik – Girlscene’s Roos – voor het eerst in Amsterdam liep met mijn ouders wist ik het meteen: later ‘als ik groot ben’ wil ik in Amsterdam wonen. Toen ik besloot om te gaan studeren, was het dan eindelijk zover: ik ging verhuizen van het ‘platteland’ naar onze hoofdstad! Droom jij er ook van om te wonen in een grote stad, maar vind je het nog wel spannend? Ik deel mijn beste tips met je!

Google Maps is mijn beste vriend
In de eerste weken na mijn verhuizing was Google Maps echt een ‘lifehack’. Deze app zorgde ervoor dat ik, met nul richtingsgevoel, overal op tijd arriveerde zonder dat ik drie voorbijgangers moest vragen of ik nou links of rechtsaf moest slaan. Lang leve mijn smartphone. (Pssst, stiekem gebruik ik het af en toe nog steeds!)

Het openbaar vervoer
Een uur fietsen naar je middelbare school, geen station in de buurt te bekennen en bussen die maar één keer in het uur rijden. Ik kan het mij nu niet meer voorstellen, maar een paar jaar geleden was ik niet anders gewend. In Amsterdam gaat de tram gelukkig iedere tien minuten. De 9292-app was echt mijn uitkomst. Ik maakte kennis met het Amsterdamse metronetwerk, kreeg ruzie met de tramconducteur (‘dit is geen ingang!’) en ging voor het eerst met de pont naar Amsterdam-Noord. In het begin ziet het er allemaal wat ingewikkeld uit, maar geloof mij, na een half jaar wijs jij anderen mensen de weg alsof je er al jaren woont.

Fietsen
Een fiets is toch wel een echte musthave in een grote stad. Wist je eigenlijk dat Amsterdam meer fietsen dan inwoners heeft? De fiets is meestal het snelste vervoersmiddel om je door de stad te manoeuvreren en tegelijkertijd is het ook nog eens een goede work-out. Win-win! Koop geen dure merkfiets, grote kans dat het binnen een week een nieuwe eigenaar heeft. Zorg er voor dat je jouw stalen ros herkenbaar maakt. Spuit het in je lievelingskleur of voorzie ‘m van een gekleurde bel. Dit voorkomt urenlange zoeksessies en wordt ‘ie minder snel gestolen. Vergeet daarnaast geen extra slot te kopen. Je kunt nu niet meer even snel een boodschap doen zonder je fiets op slot te zetten ;-).

(Food) shoppen

Op elke hoek van de straat vind je een andere supermarkt, leuke koffietentjes en dan heb ik het nog niet eens gehad over het eindeloze aanbod van thuisbezorgmaaltijden.. Ergggg aantrekkelijk allemaal. Maar kijk ook eens of er een markt bij jou in de buurt zit. Vaak zijn groenten, fruit en noten er véél goedkoper. Zorg er wel voor dat je zelf alles uit mag kiezen, want niemand wordt blij van overrijpe avocado’s bij thuiskomst.

Denk je aan Amsterdam, denk je hallo shoppingwalhalla. Geen uren meer in de auto voor een dagje shoppen, nu duik ik gewoon nog even de stad in na m’n colleges. Maak hier geen gewoonte van, anders wordt het de laatste week leven op magnetron noodles en dat wensen we natuurlijk niemand toe.

Nieuwe vrienden maken
Blijven je vriendinnen dichtbij huis? Laat je hierdoor niet tegenhouden. Het is misschien even spannend, maar je bent echt niet de enige nieuweling. In tegendeel zelfs! Veel hogescholen en universiteiten organiseren daarom een introductieweek om alvast je nieuwe studiegenootjes te leren kennen. Ik heb er daarnaast voor gekozen om lid te worden bij een studentenvereniging, een keuze waar ik tot op de dag van vandaag heel erg blij mee ben. Je kunt ook lid worden bij een studie- of sportvereniging of neem eens een kijkje bij de sportschool.

Als je aan het studentenleven denkt, denk je natuurlijk: party time! In het begin is het misschien lastig te peilen waar de leukste feesten plaatsvinden. Zo ben ik mijn eerste stapavondje met een vriendinnetje tussen de dronken Britten beland in de meest toeristische club van heel Amsterdam. Dit was niet hoe wij ons een avondje stappen hadden voorgesteld! Doe daarom van tevoren even research of kijk events op Facebook voor leuke feestjes in jouw stad.

View post on Instagram
 

Zo, nu heb ik het gehad over alle positieve dingen aan het wonen in de stad. Maar laten we eerlijk zijn: er zitten natuurlijk ook een paar (kleine) nadelen aan. Zo heb ik bij mijn ouders thuis een huis met tuin (én bad én afwasmachine) moeten inruilen voor een pitoresk studentenkamertje op vier hoog, ben ik erachter gekomen dat ik hier toch iets beter op mijn spullen moet letten en stond de buurman me raar aan te kijken toen ik me voorstelde als zijn nieuwe buurvrouw. Heb ik spijt van mijn big move? Absoluut niet! Ik heb er enorm veel van geleerd en wil hier niet meer weg. 

Mis ik af en toe niet het wakker worden door fluitende vogeltjes in plaats van de toeterende auto’s? Tuurlijk! Maar hé, we kunnen altijd weer even tot rust komen (en leren voor onze tentamens) in ons mooie dorpje, want daar zijn ze je nog niet vergeten hoor ;-).

Droom jij er ook van om te verhuizen naar een grote stad? Go for it! 

Dit artikel verscheen eerder op Girlscene.nl

Lees ook: