Health

Dit zijn de redenen waarom je toch elke week zou moeten sporten

En nee: niet alleen omdat we er slank van blijven. Behalve dat sporten een positief effect op je uiterlijk heeft, heeft het nog veel meer voordelen. Zo kan sporten een grote rol spelen bij het onder controle krijgen van je onzekerheid doordat het je zelfvertrouwen geeft. Ook is sporten goed voor je lijf wanneer je ongesteld bent en ondersteunt sporten op jonge leeftijd je in je verdere leven.

Tijdens de puberteit is het niet vreemd dat je zelfvertrouwen daalt. Je bent je ineens bewust van je lichaam en alle veranderingen die je doormaakt. Uit onderzoek van Always blijkt dat de helft van de meiden tijdens de puberteit stopt met sporten, vanwege onzekerheid. Dat is zo zonde! Always heeft daarom een campagne gelanceerd om meiden te stimuleren om te blijven sporten, ook tijdens hun puberteit. Wij staan hier helemaal achter en hebben voor jou op een rijtje gezet waarom je, ook als je onzeker bent, echt moet blijven sporten.

Sporten vergroot je zelfvertrouwen
Uit onderzoek blijkt dat mensen die sporten meer zelfvertrouwen hebben. Dat vindt Always super belangrijk, en wij ook. Helemaal als je onzeker bent zou je dus door moeten gaan met sporten. Het is fijn als je lekker in je vel zit en je je niet ieder moment van de dag drukt maakt om wat mensen over jou denken. Hierbij helpt het lichamelijke gedeelte van sport: je wordt er strakker en sterker van. Maar ook mentaal is sporten van grote waarde, omdat je er zoveel van leert. Je creëert rust in je hoofd en je hebt een reden om trots op jezelf te zijn.

Sporten is óók voor meiden
‘Je rent als een meisje,’ of ‘Kun je die bal niet harder trappen, je schopt echt als een meid’. Wij hebben het allemaal wel eens gehoord. En weet je, wij zijn niet beledigd. Want we zijn immers meiden! Sporten is net zo goed iets voor meiden als voor jongens. Dus als jij voortaan de opmerking krijgt: ‘je rent als een meid’, hoef je hier niet meer onzeker over te zijn. Je bent een meisje, daar ben je trots op en je kunt toevallig net zoveel als jongens. You go girl! Always ondersteunt hierin door tijdens de Rio 2016 Olympische Spelen een campagne met allerlei vrouwelijke topatleten te lanceren. Onder de hashtag #LikeAGirl zullen zij jou inspireren met hun weg naar succes. Want ook al sporten zij #LikeAGirl, ze staan toch mooi op de Olympische Spelen! In de video hieronder zie je bijvoorbeeld Naomi van As, het gezicht van de Nederlandse campagne.

Sporten vermindert menstruatiepijn
Auw, je buik doet zoveel pijn. En ook in je rug zit het niet lekker. Op de bank met een kruik kan onwijs fijn zijn, maar probeer eens lekker te sporten! Vaak als je eenmaal in beweging bent gaat het al een stuk beter met je pijntjes en als er endorfine en adrenaline vrij komt bent je helemaal niet meer te stoppen. Always probeert zoveel mogelijk voorlichting te geven over menstruatie zodat niemand zich er meer voor schaamt. Mocht je echt last hebben van je ongesteldheid tijdens het sporten? Geef dit gewoon aan! Ongesteld zijn is niet iets om je voor te schamen.

Sporten vergroot een aantal positieve eigenschappen
Voor ons op de redactie heeft sporten ervoor gezorgd dat we beter voor onszelf op durven te komen. We hebben, dankzij de sport, geleerd dat we goed voor ons lijf moeten zorgen én lief voor onszelf moeten zijn. Maar sporten leert je ook wat discipline en doorgaan tot het einde inhoudt. Het leert je dat je jezelf soms een schop onder je kont moet geven en moet gaan met die banaan. Teamsport vergroot ook nog eens je leiderschapskwaliteiten en leert je samenwerken.

Sporten is goed voor je sociale contacten
Of je nu een teamsport doet of in je eentje in de sportschool staat te knallen: sport verbindt. Met een team is het makkelijk. In het veld ben je één, maar ook daarna is het onwijs gezellig. Na het sporten nog wat drinken, samen lachen in de kleedkamer en met z’n allen onder de douche. Dit laatste kan best spannend zijn, helemaal als je onzeker over je lijf bent. En hoewel het geen verplichting is om samen te douchen, voel je je vaak toch een beetje vreemd als jij als enige niet gaat. Onthoud: iedereen is wel ergens onzeker over en niemand is perfect. Ga de eerste keer gewoon even snel en je zult merken dat je het steeds minder erg gaat vinden.

Wij mogen van Always drie door Naomi van As gesigneerde Adidas hockeysticks weggeven! Om kans te maken kun je hieronder meedoen.

Wat moet je doen om kans te maken op een gesigneerde hockeystick?
♥ Beantwoord de vraag (NIET in het reactievakje, maar in het tekstvakje onder “win”). Laat daar ook je adresgegevens achter!
♥ Volg Girlscene op Facebook

{@module=postContest id=”636″}

Laat je niet tegenhouden door je onzekerheid of je ongesteldheid. Wij zijn meiden, wij houden van sporten en dat doen wij #LikeAGirl!

Dit artikel is een samenwerking met Always