Health

Wat betekent verzuring tijdens het sporten?

Als je vaak wat intensiever sport heb je het vast wel eens meegemaakt: ineens moet je stoppen door de pijn in je spieren. Je spieren zijn aan het verzuren en het is vaak onmogelijk om door te gaan met sporten. Misschien denk je dat het de voortekenen zijn van spierpijn, maar dit is niet het geval. In dit artikel lees je alles over verzuring en wat je er het beste tegen kunt doen.

Misschien heb je hier nog nooit last van gehad, maar als je dit wel ens hebt dan wil je graag weten wat het precies is en hoe je er vanaf komt.

# Wat is verzuring?
Tijdens het sporten, dus wanneer je koolhydraten aan het verbranden bent, komt er melkzuur vrij. Melkzuur is een afvalstof die ervoor zorgt dat je spieren gaan verzuren. Als er niet voldoende zuurstof in je spieren is, dan kan het melkzuur niet goed verbrand worden. Verzuring treedt vrijwel direct op, terwijl je spierpijn pas na ongeveer 24 uur voelt. Je kunt verzuring herkennen aan dat je minder energie in je spieren hebt. Het sporten gaat steeds moeizamer en je spieren gaan pijn doen. Verzuring ontstaat vaak in de spiergroepen die je het intensiefst gebruikt. Zo hebben wielrenners vaak verzuurde benen en tennissers verzuurde armen.

# Hoe voorkom ik verzuring?
Verzuring treedt het vaakst op bij ongetrainde spieren. Wanneer je spieren getraind zijn heb je hier minder snel last van. Als je dus zwaarder gaat trainen is de kans op verzuring groter. Probeer daarom rustig op te bouwen. Niet getrainde spieren kunnen de afvoer van melkzuur vaak niet goed aan en hierdoor krijg je verzuurde spieren! Let ook altijd op je hartslag. Als je een te hoge hartslag hebt is de kans op verzuring ook groter. Probeer meestal op zo’n 80% van je maximale hartslag te sporten. Weet je niet wat je maximale hartslag is? Doe dan 220 – je leeftijd en dan heb je je maximale hartslag te pakken.

Het is sowieso verstandig om te beginnen met een warming-up, want op deze manier kun je je spieren enigszins voorbereiden op een workout. Ook kun je sportdrankjes drinken met elektrolyten. Deze stof verlies je erg veel tijdens het sporten en het is belangrijk dat je deze op peil houdt. Als je een tekort aan elektrolyten hebt, is de kans op verzuring en spierkramp groter. 

# Wat kan ik doen tijdens verzuring?
Rust! Als je last hebt van verzuring is het super belangrijk dat je rust neemt. Stop even met sporten en laat je spieren tot rust komen. Probeer wel rustig te blijven bewegen, op deze manier kunnen de afvalstoffen sneller uit het bloed verdwijnen. Als je weer verder gaat met je training, vergeet dan niet dat je net last had van verzuring. Neem een stapje terug en doe iets rustiger aan tijdens je training. 

Neem na de training een warme douche of een warm bad. Zo kunnen je spieren goed herstellen. Neem zeker geen koude douche, hoe graag je dit misschien ook zou willen. Je spieren kunnen hierdoor beschadigen en dat wil je toch echt niet?! Je kunt ook een fijne massage nemen als je verzuring hebt gehad. 

Hieronder vind je een aantal handige video’s voor een warming up. Doe dit altijd voordat je gaat sporten zodat je spieren goed opgewarmd zijn.

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Heb jij ook wel eens last van verzuring? Wat doe jij tegen verzuring?

Bron, bron, bron

Must reads 👀