Health

9 tips voor het sporten in de zomer

Je bent de hele winter goed bezig geweest met sporten, maar nu het zomer is heb jij eigenlijk niet meer zoveel motivatie. Het is soms heel erg warm en op de andere momenten heb je eigenlijk gewoon geen zin. Als je fit for summer bent moet je eigenlijk ook fit for winter zijn, toch? Met deze tips kun jij zomers gewoon doorgaan met de goede voornemens en ben je het hele jaar fit.

De één heeft er wat minder moeite mee dan de ander, maar sporten in de zomer is eigenlijk helemaal niet zo erg. Als je erover nadenkt is sporten in de winter misschien wel veel erger. Denk maar aan de kou, de regen en soms zelfs sneeuw. Bah! Sporten in de zomer is genieten en met deze tips wordt het ook een stuk makkelijker.

# Geniet van de temperaturen
Je kunt het weer als iets slechts zien, maar je kunt er ook juist positief naar kijken. Als de zon volop schijnt voel je je meestal ook energieker. Gebruik die energie tijdens het sporten. Laat jezelf helemaal gaan! Je kunt natuurlijk in een sportschool gaan sporten, maar het lekkerste is om lekker naar buiten te gaan. 

# Neem een koude douche
En nee, deze koude douche moet je niet na het sporten nemen, maar juist ervoor! Maak je haar ook nat en doe dit vervolgens in een knot. Wanneer je gaat sporten voel je nog wat druppeltjes (koud) water langs je lichaam lopen en dat is lekker verfrissend. 

# Luister goed naar je lichaam
Je lichaam is eigenlijk de enige die kan zeggen of je door moet gaan of niet. Een personal trainer of wie dan ook heeft daar niks over te zeggen. Heb jij het gevoel dat je echt moet stoppen? Doe dat dan ook. Naar je lichaam luisteren is het allerbelangrijkste. Heb je het gevoel dat je nog wel een tijdje door kunt gaan? Probeer wel een grens te trekken, want soms voel je je na afloop veel beroerder en heb je alsnog spijt. 

# Kies de juiste kleding
Kies voor luchtige kleding zodat je je lichaam ook de kans geeft om af te koelen. Je lichaam koelt af door te zweten, dus zorg ervoor dat je goed ademende kleding aanhebt. Wanneer je in het donker gaat sporten kun je het beste reflecterende kleding aantrekken. Als je in de zon gaat sporten moet je je niet vergeten in te smeren! Wil je je haar lekker uit je gezicht hebben tijdens het sporten? In dit artikel vind je vier perfecte vlechten voor tijdens het sporten. 

# Pas je ritme aan
Wanneer de temperatuur erg hoog is en het zonnetje fel schijnt is het verstandig om je workout aan te passen. Was je van plan om een rondje te gaan hardlopen? Dat is een heel goed idee, maar pas de intensiteit iets aan. Ga niet als een gek rondlopen, maar doe het iets rustiger aan. Dit geldt eigenlijk voor alle workouts. Ga bijvoorbeeld iets langer in plaats van iets intensiever. Neem iets vaker een rustpauze.

# Blijf goed drinken
Drink sowieso voor je training, maar ook zeker na je training. Wanneer je een langere of toch intensievere training voor de boeg hebt dan is het verstandig om ook tijdens de training te drinken. Je gaat zweten, dus je verliest veel vocht. Je lichaam heeft, helemaal in de zomer, voldoende vocht nodig. Dit is trouwens niet alleen een tip voor in de zomer: drinken is altijd goed. 

# Vermijd de heetste momenten van de dag
Je kunt het beste in de ochtend of in de avond gaan sporten als je de ergste warmte wil vermijden. Het kan ook lekker zijn om al heel vroeg te gaan sporten. Denk bijvoorbeeld aan 7 uur ‘s ochtends. Het is dan nog lekker rustig en de temperatuur is ook prima te doen. Probeer in ieder geval niet tussen 12.00 en 15.00 te gaan sporten. 

# Vergeet niet te eten
In dit artikel heb je al meerdere keren gelezen dat water drinken echt belangrijk is. Dit betekent niet dat je niet moet eten! Ook je voeding is heel erg belangrijk tijdens het sporten. Eet bijvoorbeeld vlak voordat je gaat sporten een banaan of een mueslireep. 

# Wacht tot het gaat regenen
Als je écht geen zin hebt om te gaan sporten in de hitte. Wacht dan tot het gaat regenen. Het kan wel een tijdje duren tot het gaat regenen in de zomer, maar wie weet heb je geluk. Hardlopen in de regen vinden veel mensen heel erg fijn en ontspannend.

Sport jij ook in de zomer?

Bron, bron

Must reads 👀