Lifestyle

8 tips om snel te ontstressen

Veel van jullie lezeressen geven aan dat jullie vaak gestrest zijn. Dat komt dan door het combineren van school, werk en vriendinnen of wanneer er iets onverwachts en heftigs gebeurt in je leven. Daarnaast ligt stress recht tegenover een gelukkig gevoel hebben en ook daar krijgen we vaak vragen over op de redactie. Tijd dus om uit te zoeken hoe je nu het makkelijkst, maar effectief ontstrest.

Om je te helpen bij ontstressen, geven we eerst een aantal kleine tips en daarna een routine van tien minuten die je volledig zen maakt.

1. Bloemen
Dit klinkt best stom, maar uit onderzoek blijkt dat je baat hebt bij planten of bloemen in je omgeving. Binnen een week heb je minder last van angstige en depressieve gevoelens. Dit zou iets te maken kunnen hebben met de oertijd, toen het eten ervan een manier van overleven was.

2. Lopen
Iedereen weet dat sporten kan helpen bij het verminderen van stress, maar als je er al doorheen zit kan een stevige workout het gevoel verergeren. Beter kun je daarom even een stukje lopen, een kleine boodschap gaan doen om de hoek of gewoon even een kwartiertje fietsen.

3. Trainen
Deze zag je misschien niet aankomen, maar het kan helpen om een droevige film te kijken, eentje waarbij je gegarandeerd moet huilen. Probeer alleen om de film nu met een positief gevoel te kijken. Op deze manier train je jezelf om in het echte leven beter met stress en teleurstelling om te gaan.

4. Scheld
Uit onderzoek blijkt dat het gebruiken van scheldwoorden ervoor kan zorgen dat stress vermindert. Een scheldwoord is namelijk de manier om je boze, gefrustreerde of gestreste gevoelens ruimte te geven. Wel zo handig om het niet tegen iemand te doen, maar even als je alleen bent.

5. Bezig zijn
Hoewel je het kijken van Pretty Little Liars ziet als een bezigheid, is het voor je hoofd geen moment van ontspanning, omdat je op zo’n moment niets doet. Daardoor blijft hetgene waarmee je daarvoor bezig was in je hoofd zitten, zoals deadlines. Ga bakken, een taal leren, skeeleren of iets anders waarbij je daadwerkelijk bezig bent.

6. Vis
Dit hadden wij op de redactie niet aan zien komen, maar blijkbaar helpt het structureel eten van vis. Wanneer je zo’n vier keer per week vette vis eet met veel omega-3 erin, produceer je minder stresshormoon. Andere voeding met deze omega-3 erin, zoals walnoten, werken ook. Gewoon door je voeding aan te passen word je minder gestrest!

7. Spelen
Misschien wil je je aan deze tip niet overgeven, omdat je het vervelend vindt dat je vriend al zijn tijd eraan kwijt is ;-). Blijkbaar helpt het spelen van (computer) spelletjes bij het verminderen van stress. Hierbij is het belangrijk dat het wel uitdagend is, maar niet té moeilijk.

Nu je de kleine tips hebt gelezen, maar je nog steeds gestrest voelt, kun je ook nog stress verminderen door een routine van tien minuten. Deze routine kun je in principe overal doen en dat is wel zo prettig als je het allemaal even niet meer ziet zitten op school of werk.

1. Ga letterlijk weg uit de situatie waarin je stress ervaart en zoek een rustige plek op
2. Adem tien keer in door je neus en uit door je mond om je hartritme rustig te krijgen
3. Zeg drie keer: “Ik laat alle negativiteit uit mijn lichaam gaan” en adem heel diep uit
4. Voel je emoties en geef ze een plek. Je kunt ze niet wegdrukken, want dan komen ze weer terug
5. Schrijf alles, maar echt alles, wat je op dat moment denkt en voelt. Dat kan ook in je telefoon
6. Visualiseer hoe nu alles wegsmelt. Doe dit tot je weer helemaal rustig bent

Wat doe jij om van je stressgevoel af te komen? Heb je nog tips voor de andere meiden?

bron, bron, bron