Health

De beste workouts tijdens en na je menstruatie

Als je ongesteld moet worden of bent, heb je meestal helemaal nergens zin in. Zeker het sporten kan je even gestolen worden. Wat nou als wij je vertellen dat dit juist het moment is dat je lichaam en geest het sporten even nodig hebben? Lees verder om erachter te komen wat je nou precies wanneer moet doen om het maximale uit je sportroutine te halen tijdens je menstruatie. 

Wist je dat je heel goed kunt profiteren van sporten voor, tijdens en na je ongesteldheid? Als je rekening houdt met je ongesteldheidscyclus, kun je sporten veel aangenamer maken voor je lichaam en geest (als je het niet gelooft, lees de laatste alinea van dit artikel). Je cyclus begint op de eerste dag dat je ongesteld bent, dat is dus dag één van week één. Hieronder beginnen we met de week voor je ongesteldheid, omdat voorbereiding het halve werk is. Voor sommigen van ons is de week voor het feest erger dan de feestweek zelf. 

De week voor je ongesteldheid (22 tot en met 28 dagen, week 4)
Je lichaam maakt zich alvast klaar voor je aankomende feestje, waardoor jij dus last krijgt van irritante krampen, humeurigheid, gevoelige borsten en het vasthouden van vocht. Wat je ook probeert, je voelt je gewoon even niet aantrekkelijk. Je lichaamstemperatuur kan zelfs met één graden omhoog gaan. Hierdoor ga je sneller zweten en laat dat nou voordelig zijn. Sporten zorgt ervoor dat je nog meer gaat zweten en dus kom je van al dat extra vocht af. Door de endorfine die vrij komt, voel je je al een stuk beter.

Welke sporten je nu moet doen? Ga voor lichtere exercises met pit, zoals power yoga of vinyasa. Als je toch goed in je vel zit, ga lekker (binnen) fietsen om het zweten te stimuleren.

De week van je ongesteldheid (dagen 1 tot en met 7, week 1)
Jammer genoeg is ongesteld zijn geen excuus om je hele sportgarderobe uit het raam te gooien. Als je weinig last hebt van je ongesteldheid, kun je gewoon je normale routine volgen. Mocht je er flink last van hebben, doe dan workouts die niet gaan om uithoudingsvermogen. Je longen werken beter op een ander moment van de cyclus. Als je alleen workouts doet, neem dan een aantal oefeningen mee waarbij je op je buik ligt of geef jezelf een lichte buikmassage. Dit verlicht de kramp. Tijdens deze periode wordt je lichaamstemperatuur zelfs lager dan normaal, waardoor je meer warmte kunt hebben zonder dat het onaangenaam wordt. De endorfine die vrijkomt zorgt ervoor dat je minder aan de pijn denkt.

Qua sport is lichte yoga prima, net als lichte cardio als lopen of een fietsritje. Waar je misschien niet aan had gedacht is zwemmen. Anders dan je misschien zou verwachten met zwemmen, heb je bijna geen last van het water in combinatie met een tampon. Drink wel genoeg water. 

De week na je ongesteldheid (dagen 8 tot en met 14, week 2)
Eindelijk, het ergste is voorbij. Nu is het tijd om alles te geven in de sportschool. Als je spieren wilt opbouwen, is nu de tijd. Je hebt nu extra testosteron (ja, het mannelijke hormoon) in je lichaam wat ervoor zorgt dat je spieren beter vormen. Dit valt misschien wel wat tegen als je aan de pil zit, omdat deze het testosteron verstoren. In ieder geval bouw je tijdens de eerste helft van je cyclus meer spieren en kracht op. 

Het is nu tijd voor die sporten waar je een on-top-of-the-world-gevoel van krijgt, want nu kan je helemaal tot je toppunt gaan. Doe bijvoorbeeld een klasje spinnen, HIIT-training, bootcamp, roeien of kickboksen. Het is nu het moment om helemaal kapot te gaan in de sportschool.

De week tussen alles (dagen 15 tot en met 21, week 3)
Na twee weken gaat je oestrogeenlevel (het vrouwelijk hormoon) omhoog en daarmee ook je energie. Volgens onderzoek zou je in deze week gevoeliger zijn voor blessures, dus ga vooral niet voor het eerst in je leven skiën. 

Wat kun je dan beter wel doen in deze week? Pak een klasje pilates of barre of in ieder geval een sport waarbij de vloer je basis is. Als je meer van de cardio bent, is dit de week om langdurige en gelijkmatige cardio te doen. Ga dus lekker een lang stuk rennen of doe een kwartier langer die eliptical in de sportschool. Als er een week is waar je beter even rust kunt nemen, is het deze week (ja, we geven je een excuus om te Netflix’en. Graag gedaan). Hier vind je trouwens nog een aantal tips om het sporten tijdens je ongesteldheid wat aangenamer te maken. 

 

 
Klik op de afbeelding op direct te bestellen

Houd jij rekening met je menstruatie tijdens het sporten?

bron, bron