Lifestyle

Dit moet je doen om hoofdpijn te voorkomen

Niets vervelender dan een drukke dag voor de boeg hebben en dan steken hoofdpijn voelen opkomen. We nemen snel een pilletje tegen de hoofdpijn, maar is dit wel goed voor ons? Want wat weten we nou eigenlijk over hoofdpijn… Girlscene zet voor jou wat zaken op een rijtje die je vast nog niet wist over hoofdpijn.

1. Verschillende studies hebben aangetoond dat zelfmoord en hoofdpijn aan elkaar verbonden zijn. Mensen die veel last hebben van hoofdpijn plegen sneller zelfmoord. Het is nog niet duidelijk waarom deze met elkaar verbonden zijn.

2. Hoewel medicijnen natuurlijk gemaakt zijn om te helpen, kunnen ze ook het tegenovergestelde doen. Er is namelijk het risico dat je gewend raakt aan de medicijnen. Hoe vaker je medicatie neemt, hoe sneller je last hebt van hoofdpijn. Probeer daarom niet vaker dan twee keer per week medicatie voor hoofdpijn in te nemen, anders beland je in een vicieuze cirkel.

3. Een studie heeft uitgewezen dat je meer last hebt van hoofdpijn op dagen wanneer het bliksemt. De elektromagnetische golven die vrijkomen tijdens de bliksem kunnen hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast speelt de luchtdruk ook nog een rol.

4. Wanneer je veel last hebt van hoofdpijn kan het zijn dat je ook meer problemen met de rest van je gezondheid hebt. Mensen die lijden aan hoofdpijn kunnen sneller hartproblemen krijgen of een hartaanval. Vooral bij vrouwen boven de vijfendertig jaar komt dit veel voor. Helaas weten onderzoekers nog niet waarom juist deze doelgroep getroffen wordt.

5. Als je denkt dat je hoofdpijn verdwijnt omdat je stressvolle week tot zijn einde komt dan moeten we je helaas teleurstellen. Uit onderzoek is gebleken dat je na een stressvolle periode zo’n 20% meer kans hebt op hoofdpijn. Alles komt er dan namelijk in één keer uit. Probeer daarom stress zo veel mogelijk te voorkomen. In dit artikel staan tips om stress te verminderen. Daarnaast kan hoofdpijn ook ontstaan door een verandering in de hormoonspiegel.

6. Seks kan hoofdpijn veroorzaken, intensieve fysieke interactie kan namelijk hoofdpijn oproepen. Gelukkig verdwijnt dit soort hoofdpijn naarmate je ouder wordt. De voor de hand liggende oplossing is om seksueel contact te vermijden, maar gelukkig zijn er meer haalbare methodes ;-). Sommige dokters kunnen namelijk medicijnen, beta blocks, voorschrijven die ervoor zorgen dat de bloeddruk normaal blijft.

7. Ook wind kan zorgen voor hoofdpijn. Uit een Canadees onderzoek blijkt dat je sneller last hebt van hoofdpijn als er een flinke wind staat. Over het algemeen wordt hoofdpijn het vaakst veroorzaakt door weerfactoren.

8. Een slechte werkhouding kan zorgen voor spanningshoofdpijn. Als je regelmatig last hebt van hoofdpijn op het werk of in de klas is het verstandig je houding eens onder de loep te nemen. Denk ook na over je houding wanneer je staat, sport en op de bank zit.

9. Wanneer je er gevoelig voor bent, kan de stof tyramine in oude kaas hoofdpijn opwekken. Dit wordt het kaassyndroom genoemd en wordt gekenmerkt door plotse stijging van de bloeddruk en stekende hoofdpijn. Hoe langer de kaas rijpt, hoe hoger de tyramine. Naast kaas zorgen voorverpakte vleeswaren ook voor hoofdpijn. Deze bevatten niet alleen vaak tyramine, maar ook conserveringsmiddelen als nitraat.

Heb jij veel last van hoofdpijn? Wat doe jij eraan?

Bron, bron

Beeld: Thinkstockphotos