Health

Dit is waarom je beter geen magnetron popcorn meer kunt eten

magnetron-popcorn

Heerlijk, ‘s avonds een film kijken en een bak popcorn erbij. Wat wil je nog meer? Nou, misschien een andere snack dan magnetron popcorn. Te veel magnetron popcorn zorgt namelijk niet alleen voor een dikke buik, maar heeft ook andere ernstige gevolgen…

Schadelijke gevolgen

Lekker, een zakje popcorn voor tijdens een film. En ook veel minder slecht dan een zak chips of een reep chocola. Toch? Niet helemaal, helaas… Popcorn uit de magnetron is misschien wel beter qua vet en calorieën, maar blijkt andere schadelijke gevolgen te hebben. Gevolgen die eigenlijk veel erger zijn dan vet en calorieën. Vanaf nu kun je beter kant en klare popcorn eten.

Chemicaliën

Olga Naidenko, senior wetenschapper bij de Environmental Working Group (Werkgroep Milieu) en toxicoloog, eet geen popcorn uit de magnetron meer. In een artikel legt ze uit waarom. Wat blijkt? Aan de binnenkant van de zak zitten chemicaliën zoals perfluoroctaanzuur (PFOA) die behoren tot een klasse van bestanddelen die in verband gebracht zijn met onvruchtbaarheid bij mensen. Bij proefdieren veroorzaken deze chemicaliën lever-, zaadbal- en alvleesklierkanker. De chemische bestanddelen verdampen in de magnetron waardoor ze rond dwarrelen. Uiteindelijk komen die stoffen ook in je popcorn terecht.

Lees ook:
Dit gebeurt er met je als je twee weken lang alleen maar water drinkt

Elke dag popcorn eten

Dat is nog niet alles. Een man uit Colorado at -naar eigen zeggen- jarenlang elke dag een zak magnetron popcorn. Hij kreeg een ernstige longaandoening en dat was volgens hem de schuld van de popcorn. De longaandoening zou veroorzaakt zijn door een stofje die smaak geeft aan onder andere boter, wijn, snoepgoed en dus ook magnetron popcorn. De man kreeg gelijk en ontving een schadevergoeding van 7,2 miljoen dollar. Natuurlijk is dit een zeer extreem geval, maar het geeft wel aan dat er gekke dingen kunnen gebeuren.

Beeld: pinterest