News

Waarom je vanaf nu beter geen magnetron popcorn meer kunt eten

Heerlijk, ‘s avonds een film kijken en een bak popcorn erbij. Wat wil je nog meer? Nou, misschien een andere snack dan magnetron popcorn. Hoe lekker je het ook vindt en hoe snel jouw snack ook klaar is, popcorn uit de magnetron richt veel meer schade aan dan je denkt. Te veel magnetron popcorn zorgt namelijk niet alleen voor een dikke buik, maar heeft ook andere ernstige gevolgen…

Lekker, die magnetron popcorn. En ook veel minder slecht dan een zak chips of een reep chocola. Toch? Niet helemaal, helaas… Popcorn uit de magnetron is misschien wel beter qua vet en calorieën, maar blijkt andere schadelijke gevolgen te hebben. Gevolgen die eigenlijk veel erger zijn dan vet en calorieën. Vanaf nu kun je beter geen magnetron popcorn meer eten. 

Olga Naidenko, senior wetenschapper bij de Environmental Working Group (Werkgroep Milieu) en toxicoloog, eet geen popcorn uit de magnetron meer. In een artikel legt ze uit waarom. Wat blijkt? Aan de binnenkant van de zak zitten chemicaliën zoals perfluoroctaanzuur (PFOA) die behoren tot een klasse van bestanddelen die in verband gebracht zijn met onvruchtbaarheid bij mensen. Bij proefdieren veroorzaken deze chemicaliën lever-, zaadbal- en alvleesklierkanker. De chemische bestanddelen in de magnetron verdampen en komen in je popcorn terecht. 

Dat is nog niet alles. Een man uit Colorado at -naar eigen zeggen- jarenlang elke dag een zak magnetron popcorn. Hij kreeg een ernstige longaandoening en dat was volgens hem de schuld van de popcorn. De longaandoening zou veroorzaakt zijn door een stofje die smaak geeft aan onder andere boter, wijn, snoepgoed en dus ook magnetron popcorn. De man kreeg gelijk en ontving een schadevergoeding van 7,2 miljoen dollar. Natuurlijk is dit een zeer extreem geval, maar het geeft wel aan dat er gekke dingen kunnen gebeuren.