Direct naar content
Eten

E-nummers, wat zijn het, wat doen ze en zijn ze gevaarlijk?

Redactie
Redactie Leestijd: 4 minuten
Illustratie voor: E-nummers, wat zijn het, wat doen ze en zijn ze gevaarlijk?

Steeds meer mensen eten liever geen E-nummers meer, want E-nummers zouden slecht voor je zijn. Lang niet alle E-nummers zijn slecht voor je. Bijvoorbeeld, een banaan bevat E460 (cellulose) wat een verdikkingsmiddel is. Vitamine C wordt ook wel E300 of ascorbinezuur genoemd, is dus ook een E-nummer. In dit artikel legt Girlscene uit wat E-nummers zijn, welke onschuldig zijn en voor welke je op zou moeten passen. 

Wat is een e-nummer?
Een E-nummer is een additief. Een additief is kort gezegd een hoeveelheid een stof dat toegevoegd wordt aan een andere stof om de eigenschappen van die andere stof te veranderen of te beïnvloeden. E-nummers zijn additieven die door de EU zijn toegestaan om te verwerken in menselijk en dierlijk eten. Kortom: conserveermiddelen, antioxidanten, voedingszuren, zuurregelaars en smaakversterkers. Er zijn een aantal E-nummers waar mensen over twijfelen of ze wel zo gezond voor je zijn. E-nummers zijn goedgekeurd door de EU, dus gaan we ervan uit dat ze niet schadelijk voor je zijn…

E-nummers waar over getwijfeld wordt
Sulfiet: (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) wordt onder andere in gedroogd fruit en wijn gebruikt als natuurlijk conserveermiddel. Het blijkt dat 0,05 procent van de bevolking reageert op teveel van deze stof. Ze krijgen voornamelijk moeite met de ademhalen. Mensen die reageren op sulfiet, zijn vaak die allergisch voor paracetamol en hebben last van astma. Voor de meeste mensen is deze stof dus niet schadelijk, maar let op als je astma hebt!

Mononatriumglutamaat: (E621) ook wel ‘gistextract’ genoemd. Deze stof wordt vaak als smaakversterker toegevoegd aan voorverpakt hartig eten. Gistextract zet aan tot het craven van voedsel. Deze stof zit bijvoorbeeld ook in chips en maakt dat je door kan blijven eten zonder dat je een verzadigd gevoel hebt. Gistextract wordt in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Je zou van het overmatig eten van deze stof last kunnen krijgen van migraine en hartkloppingen. E621 versterkt de smaaksensatie. Uit onderzoek blijkt dat er positieve effecten bestaan van E621 bij ouderen: hun smaak neemt af en door de stof proeven zij meer van het eten. Graag zien veel mensen uit naar een groot onderzoek naar deze stof, maar voor nu: wees voorzichtig met deze stof.

Natriumbenzoaat: (E211) is een conserveringsmiddel. Het doodt bacteriën, gisten en schimmels in zure producten als vruchtendrank. Natriumbenzoaat zou in reactie met in het lichaam aanwezige vitamine C kankerverwekkend kunnen zijn, omdat de stof benzeen ontstaat. In het jaar 2000 is er onderzoek gedaan naar deze stof door de WHO. Zij stellen dat er geen bewijs is dat de stof schadelijk is. Er zou meer onderzoek naar deze stof gedaan moeten worden, willen we kunnen concluderen of deze stof schadelijk voor is.

E-nummers die verboden zijn in bepaalde landen
E133: In Noorwegen, Finland en Frankrijk is de stof E133 (Blauw 1 en Blauw 2) verboden. Dit is een kleurstof die chromosoombeschadiging -denk aan maag- en darmklachten- kan veroorzaken op lange termijn. Deze stof is te vinden in snoep, ontbijtgranen, frisdranken en sportdrankjes. 
E124: In Amerika is deze stof sinds 1990 verboden. Proefdieren kregen op lange termijn schildklierkanker en chromosoombeschadigingen door deze stof. Het gaat om de kunstmatige kleurstof Rood 3 en Rood 40 die bijvoorbeeld in snoep zit.
E110 en E102: In Noorwegen en Zweden zijn deze stoffen verboden. Proefdieren kregen bijniertumoren van deze stoffen en tevens kunnen ze chromosoombeschadigingen veroorzaken. In snoep, voorverpakte macaroni en kaas, frisdranken en limonade zit deze gele kleurstof (Geel 6 en Geel Tartrazine).

Kortom: de meningen en feiten zijn verdeeld over bepaalde E-nummers. Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar bepaalde E-nummers. Loop je liever geen enkel risico, eet dan geen E-nummers waarover gespeculeerd wordt. Je kunt problemen krijgen als je overmatig risicovolle E-nummers eet. E-nummers zijn toevoegingen om eten lekkerder te laten smaken of om langer te kunnen bewaren. Sommigen zijn niet natuurlijk maar kunstmatig. Door het eten van één rood gekleurd snoepje krijg je niet acuut kanker, maar als je veel en vaak schadelijke E-nummers binnenkrijgt, kan dit op lange termijn wel schadelijke bijwerkingen hebben.

Eet jij veel producten waarin volgens sommigen ‘schadelijke’ E-nummers zitten?

Bron: Foodness.nl, Jessevandervelden.com, Mens-en-gezondheid.infonu.nl, Scientias.nl en Voedingsdomein.nl
Beeld: Thinkstock