News

Ben jij bang voor een aanslag?

De vreselijke aanslag in Parijs is nog heel vers en ook gisteren was het schrikken in België. De Belgische politie hield een grote anti-terreuractie en deed op verschillende plekken invallen. In Verviers werden bij een inval twee verdachte jihadisten gedood. Het dreigingsniveau in België is verhoogd naar niveau drie, het op één na hoogste niveau. Ben jij bang voor een aanslag?

Anti-terreuracties
Het is een rare en angstige tijd. Aanslagen komen nu wel heel erg dichtbij. Gisteren werden er bij onze zuiderburen -het thuisland van veel Girlscene lezeressen- anti-terreuracties gehouden. Hierbij deed de politie op verschillende plekken invallen bij woningen waar aanwijzingen zouden zijn van voorbereidingen op aanslagen. 

Jihadisten gedood
Bij aankomst bij een woning in de Oost-Belgische stad Verviers werd de politie meteen onder vuur genomen. Er ontstond een vuurgevecht waarbij twee jihadisten gedood werden. De jihadisten maakten deel uit van een netwerk, dat deels bestond uit teruggekeerde Syriëgangers. Ze zouden op het punt hebben gestaan aanslagen te plegen op politiebureaus en gerechtsgebouwen. Die aanslagen zouden binnen enkele dagen of zelfs enkele uren hebben kunnen plaatsvinden. Er raakten geen politiemensen gewond. 

Dregingsniveau verhoogd
Door de anti-terreuracties is het dreigingsniveau voor heel België naar niveau drie verhoogd. Dat betekent dat een aanslag 'ernstig', 'mogelijk' en 'waarschijnlijk' is. De veiligheidsdiensten zouden gisteravond nieuwe bedreigingen hebben ontvangen, waardoor België nu op scherp staat. 

Angst
Dat de angst groot is in België, kun je merken. Op de belangrijkste Joodse scholen in Brussel en Antwerpen wordt vandaag geen les gegeven. Ook zijn veel politiebureaus dicht. Verder hebben veel politieagenten de opdracht gekregen om niet meer alleen op straat te gaan en moeten ze kogelvrije vesten dragen. Minister Koenders noemt de terreurdreiging in België schokkend en zorgwekkend. Hij zegt dat ook Nederland "diep, diep te maken" heeft met dit probleem.

Berlijn
Ook in Berlijn zijn er anti-terreuracties, vanochtend zijn er twee mannen opgepakt. Het zijn Turkse mannen van 41 en 43 jaar. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag in Duitsland voorbereidden, maar ze worden wel verdacht van het voorbereiden van geweldpleging in Syrië. Tijdens de actie zijn elf woningen doorzocht. 

Ben jij bang voor een aanslag? Denk je dat er genoeg maatregelen worden genomen? En voor de Belgische lezeressen: merken jullie iets van de acties van gisteren en de nieuwe maatregelen? 

Bron: metronieuws, nos, volkskrant
Bron beeld: thinkstockphotos

Must reads 👀