Health

21 redenen om te beginnen met hardlopen

Hardlopen is de laatste jaren helemaal hot en dat is niet zo gek, want hardlopen is goed voor je. Veel mensen denken dat je alleen begint met hardlopen als je wil afvallen, en ze weten vaak niet dat dat slechts één voordeel is om te beginnen met hardlopen. Girlscene geeft je 21 redenen waarom je zou moeten beginnen met hardlopen.

1. Hardlopen zorgt voor ontspanning
Je hebt vast weleens van die momenten dat de deadlines en toetsen je om de oren vliegen en je niet meer weet waar je beginnen moet. Ga de volgende keer dan eerst een stuk hardlopen, want hierdoor maak je een stofje aan dat invloed heeft op je humeur, zelfvertrouwen en geheugen. Ook voel je je vaak een stuk relaxter waardoor je beter met stress kunt omgaan. 

2. Hardlopen kun je overal
Hardlopen is bijna de enige sport die je overal kunt doen. Je kunt een rondje in het park rennen en bij slecht weer kun je een paar kilometer rennen op de loopband. De echte hardloop junkies maken zelfs op vakantie nog een rondje.

3. Je kunt nieuwe vrienden maken
Delen jij en je vriendinnen de liefde voor hardlopen niet? Dat is jammer, want als je samen gaat hardlopen ben je vaak gemotiveerder en het is een stuk gezelliger. Toch kun je het ook als een kans zien om vrienden te maken. Ga op zoek naar een partner in crime en wie weet houd je er een vriendschap aan over. 

4. Je hoeft minder vaak naar de dokter
An apple a day keeps the doctor away? Helaas red je het met alleen een appel eten niet. Hardlopen werkt wel, want er is zelfs bewezen dat mensen die regelmatig sporten minder kans hebben op kanker en andere ziektes.

5. Je kunt meer koolhydraten eten
Brood, pasta, koek en snoep gaat er bij de meeste mensen wel in. Helaas zijn al deze koolhydraten niet goed voor onze gezondheid. Als je regelmatig de hardloopschoenen aantrekt is het helemaal niet erg om een extra bord pasta te eten, want het kan je sportprestaties zelfs verbeteren.6. Je kunt eindeloos afwisselen
Mensen die zeggen dat hardlopen saai is, hebben het waarschijnlijk nog nooit geprobeerd. Ze weten waarschijnlijk niet dat je hardlopen zo afwisselend kunt maken als je zelf wil. Je kunt niet alleen variëren in de routes, maar je kunt ook intervaltraining afwisselen met een duurloop.

7. Je leeft langer
Dat wil toch iedereen! Ook ben je op latere leeftijd langer mobiel dan mensen die niet sporten en heb je minder kans op dementie.

8. Je blijft in shape
Dit is voor de meeste mensen wel een bekende, maar wist je ook dat iemand van 70 kilo al gauw 850 calorieën verbrandt met een uur hardlopen?

9. Je bent beter in bed
Hardlopen geeft niet alleen je zelfvertrouwen in bed een boost, maar je bent ook sneller in the mood.

10. Je krijgt een beter geheugen
Onderzoeken hebben uitgewezen dat je de kans op dementie en alzheimer verkleint, zelfs als het in je familie zit. Sowieso verbetert je geheugen als je vaker sport, dus loop regelmatig een rondje en de volgende keer haal je met gemak een 8 voor je toets!11. Je wordt gelukkiger
Als je aan het hardlopen bent maakt je lichaam endorfine aan, dat is een stofje waardoor je je gelukkig voelt. En dat niet alleen, want het blijft ook nog eens twee keer zo lang in je lichaam na het sporten.

12. Je krijgt een natuurlijke glow
Je gelooft het misschien niet, maar regelmatig sporten kan je huid echt verbeteren. Je poriën gaan namelijk open waardoor ze worden gezuiverd en het vuil eruit kan. Dat niet alleen, in de zomer krijg je ook nog eens een mooi bruin kleurtje tijdens het rennen en het gaat ook nog eens extra snel als je zweet.

13. Je krijgt meer zelfvertrouwen
De eerste stap zetten om te gaan hardlopen kan lastig zijn, want je bent bang dat je aan het eind van de straat al moe bent. Toch zul je merken als je eenmaal de deur uit bent gegaan, je alleen maar trots op jezelf bent en dat verbetert je zelfvertrouwen. Als je na een paar weken een heel rondje kunt rennen ben je nog trotser!

14. Je zorgt voor een lagere bloeddruk
Je denkt misschien dat alleen oudere mensen een hoge bloeddruk hebben, maar dat kan ook bij jonge mensen die weinig sporten voorkomen. Een hoge bloeddruk is ongezond en zelfs doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

15. Je krijgt een energieboost
Je wordt misschien al moe als je aan hardlopen denkt, dus je kunt je er waarschijnlijk niets bij voorstellen. Toch heb je vaak na een paar kilometer rennen meer energie en heb je andere klusjes zo gedaan.

16. Je trouwe viervoeter kan ook mee
Als je geen vrienden hebt die mee willen, kun je altijd nog je hond meenemen. Zo heb je toch een hardloopmaatje!

17. Hallo abs!
Tijdens een rondje hardlopen train je niet alleen je uithoudingsvermogen, maar je werkt ook aan je buikspieren. Het is dus veel effectiever én leuker dan die saaie buikspieroefeningen die je op je slaapkamer doet.

18. Je slaapt beter
Er is onderzocht dat hardlopers beter slapen dan mensen die niet hardlopen. Hun lichaam is beter in staat om het slaapritme te plannen.

19. Hardlopen kan (bijna) altijd
Je hoeft je niet te laten weerhouden door regen of sneeuw. Hardlopen kan namelijk ook prima in de regen en als je dat echt niet wil, is er altijd nog de loopband.

20. Je verbetert je uithoudingsvermogen
Als je regelmatig gaat hardlopen, mis je nooit meer de trein als je een sprintje moet trekken.

21. Je krijgt betere discipline
Hardlopen kan mentaal erg zwaar zijn, ze zeggen zelfs dat 90% van hardlopen mentaal is. Dat is dus een goede training van je discipline en een dat komt ook bij heel veel andere dingen van pas.

Ben je overtuigd? Lees dan hier tips om te beginnen met hardlopen.

Kende jij deze voordelen al? Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van hardlopen?

Bron: greatist

Beeld: thinkstockphotos