News

#JeSuisCharlie: De verschrikkelijke aanslag in Parijs

Het zou een heel normale woensdag moeten zijn. De redactie van het satirische blad Charlie Hebdo had een vergadering om de inhoud van het volgende nummer te bespreken. Helaas werd die normale woensdag een ramp. Drie gemaskerde mannen bestormden het kantoor en richtten een bloedbad aan. Waar gaat het toch heen met de wereld? 

De wereld is opnieuw opgeschrikt door een vreselijke aanslag. Gisteren hebben drie gemaskerde mannen een bloedbad aangericht op de redactie van een Frans tijdschrift. Iets voor twaalven bestormden de mannen het kantoor in Parijs binnen. Ze schreeuwden 'Allahu Akbar' ('God is groot') en noemden de aanwezigen bij hun voornaam voordat ze hen doodschoten. 

De aanslag heeft in ieder geval twaalf levens gekost. Acht journalisten, een receptionist, een genodigde en twee agenten zijn gedood door de mannen. De vijf belangrijkste cartoonisten van het blad zijn omgekomen. Er zijn ook nog veel gewonden, vier hiervan zijn er ernstig aan toe. 

De daders sloegen na hun actie op de vlucht, waarna de Franse politie een klopjacht hield. Inmiddels heeft de politie drie verdachten op het oog. Twee van de drie daders zouden de Frans-Algerijnse nationaliteit hebben. De mannen zouden 18, 32 en 34 jaar oud zijn. Ze keerden deze zomer terug uit Syrië, waar ze getraind zouden zijn voor deze actie. De jongste heeft zichzelf aangegeven bij de politie, de andere twee daders zijn nog steeds op de vlucht. 

Maar waarom een aanslag op de redactie van Charlie Hebdo? Dit weekblad publiceert spotprenten en controversiële columns over de profeet Mohammed en de islam. Zo stond in de laatste cartoon van hoofdredacteur Charb de tekst: “Nog steeds geen aanslagen in Frankrijk.” “Wacht eens! We hebben nog tot het eind van januari om onze beste wensen over te brengen.” In de Charlie Hebdo van vandaag, de laatste uitgave, stond een artikel over de Franse schrijver Michel Houellebecq. In zijn boek Soumission beschrijft hij het jaar 2022 onder een eerste islamitische president. De laatste tweet van het blad ging over IS-leider al-Baghdadi.

Iedereen leeft mee met de slachtoffers van de aanslag. Overal ter wereld werden gisteren spontaan demonstraties georganiseerd. Ook is de hashtag #jesuischarlie een trending topic op Twitter om hiermee steun te betuigen. Vandaag is de Franse dag van rouw en zullen er nog meer demonstraties zijn. 

UPDATE: Volgens politiebronnen zijn er vanochtend in Parijs twee politiemannen neergeschoten met een automatisch wapen. Eén politieman verkeert in kritieke toestand. De schutter(s) zijn gevlucht. 

Heb jij de aanslag gevolgd? Ga/ging jij meedoen met een demonstratie?

Bron: nu, metro, nrc
Bron beeld: gettyimages

Must reads 👀