News

Schokkend: meisje (12) trouwt in Noorwegen met man (37)

We kunnen bijna niet geloven wat we lezen, maar het gebeurt toch écht. In Noorwegen is het allereerste kinderhuwelijk bijna voltrokken. Kinderhuwelijk? Ja, even voor de duidelijkheid: dat is als een minderjarige trouwt met een meerderjarige. In dit geval stappen een meisje van 12 jaar en een man van 37 jaar in het huwelijksbootje. Of althans, dat lijkt te gebeuren…

Na het lezen van het intro is je eerste vraag misschien: waarom wordt dit huwelijk toegestaan? Het antwoord is vrij simpel, want hoe wil je een kinderhuwelijk verbieden als het officieel toegestaan is. Voor de 12-jarige Thea en haar 37-jarige husband to be Geir is dit de realiteit en zaterdag 11 oktober wordt hun grote dag. Hiermee voltrekken ze het allereerste kinderhuwelijk in Noord-Europa. 


Update
Alhoewel… Dit is wat lijkt te gebeuren. Eigenlijk is het een actie om kinderhuwelijken onder de aandacht te brengen. 

Op een eigen blog stelt Thea zich namelijk als volgt voor: “Hi, ik ben Thea en ik ben 12 jaar oud. Over een maand ga ik trouwen!” Deze post is meteen het bestgelezen bericht van de dag en zoals je misschien verwacht hebt komen er niet alleen positieve reacties. Sterker nog, sommige mensen hebben direct de politie en een instantie dat zorgt van de welzijn van kinderen ingeschakeld.

Niet veel later wordt dit nieuws ook besproken op social media in Noorwegen. Mensen zien het als doel om er als populatie voor te zorgen dat Thea geen ‘ja, ik wil’ tegen Geir kan zeggen aanstaande zaterdag. In werkelijkheid is het zaterdag International Day of the Girl Child en is dit kinderhuwelijk opgezet om aandacht te vestigen op het feit dat er dagelijks zo’n 39.000 minderjarige meisjes trouwen met een meerderjarige man. In sommige culturen is dit een traditie en als families nee zeggen tegen het huwelijk is de kans groot dat er nooit meer een man is die met hun kind wil trouwen.


Hier
lees je Thea’s zogenaamde voorbereidingen op haar grote dag. In een blogpost schrijft Thea dat ze er nog niet eens over na heeft gedacht dat ze na het huwelijk met Geir in één bed zou slapen. “Moeten we naakt zijn, elkaar aanraken en dat soort dingen?”, schrijft Thea op het blog. De post gaat gepaard met foto’s van modellen in sexy lingerie. Dit toont aan hoe jong het meisje nog is en hoe jong meisjes zijn die een kinderhuwelijk zelf meemaken.

Wat vind jij van dit kinderhuwelijk? Moet er wereldwijd meer aandacht besteed worden hieraan? Is het een goede stunt?

Bron: Bored Panda, Mindfood