Real life

Girls Issues: hoe help ik mijn vriendin?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Dit keer een meisje dat haar beste vriendin wil helpen.

Hoi Girlscene,

Ik heb op een heel lieve vriendin, maar de laatste tijd gaat het niet zo goed met haar en ik weet niet hoe ik haar kan helpen. Hebben jullie tips?

Mijn vriendin is altijd al een stil meisje geweest, maar het laatste half jaar is ze steeds stiller geworden. Ook werd ze steeds dunner. Laatst vertelde ze me dat ze zowel anorexia als boulimia heeft. Mijn vrienden en ik proberen haar natuurlijk zo goed mogelijk te helpen, maar ze lijkt onze hulp alleen maar af te stoten. Ook lijkt alle aandacht, waar ze ons zelf om vroeg, haar juist alleen maar stiller en afstandelijker te maken. Ze heeft wel hulp gezocht, maar volgens mij gaat het alleen maar slechter. Ook heb ik het vermoeden dat het thuis niet goed gaat met haar. Haar ouders begrijpen niet waarom ze niet gewoon kan eten en ze geloven het niet, omdat ze thuis wel eet (maar het dus uitspuugt).

Ik maak me echt heel erg zorgen om haar. Ze was altijd zo’n mooi meisje, en ze is zo lief en aardig. Dit verdient ze gewoon niet. Weten jullie wat ik kan doen om haar te helpen?

Heel erg bedankt,

Liefs X


Bron

Lieve anoniem,

We kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt om je vriendin en dat je haar het liefst meteen helpt. De Girlscene-redactie heeft een aantal tips voor je, zodat je haar misschien kunt helpen.

Het belangrijkste is dat je laat zien dat je er gewoon voor haar bent. Niet dat je haar extra aandacht geeft of haar vertelt dat ze hulp moet zoeken, maar dat je de vriendin bent die je altijd al was. Je kunt haar vertellen dat ze altijd naar je toe kan komen en dat je er altijd voor haar zult zijn. No matter what. Daar zijn jullie tenslotte vriendinnen voor.

Als zij zich dan op haar gemak voelt en je vertrouwt, bestaat de kans dat ze je dan vertelt wat er zoal speelt. Maar de keuze ligt daarin volledig bij haar. Wel zou je eens met haar kunnen gaan zitten en zeggen dat je het gevoel hebt dat het niet zo goed met haar gaat en dat je je zorgen maakt. Ook daar is het weer aan haar de keuze om het dan aan jou te vertellen of niet, als er iets groters speelt. Als ze je vertelt wat er aan de hand is, wees er dan voor haar. Het kan zijn dat je misschien niet helemaal begrijpt wat haar dwars zit of dat je niet goed weet wat je moet zeggen, maar het belangrijkste bij zoiets is dat je laat merken dat je luistert. Dat de ander het gevoel heeft dat ze wordt gehoord.

Je zou haar af en toe een complimentje kunnen geven. Dit doet een mens namelijk veel goed. Zeg bijvoorbeeld dat ze een leuk shirtje draagt, of dat haar haar mooi zit vandaag. Al is het maar iets kleins, het zal haar stiekem goed doen, ook al is ze het misschien niet eens met de compliment als ze het voor het eerst hoort.

Ten slotte willen we je meegeven dat als iemand met een probleem kampt het belangrijk is om te weten dat alleen diegene daar zelf iets aan kan doen. Dit kan natuurlijk wel met alle hulp en steun van geliefden, maar uiteindelijk moet diegene zelf het probleem willen oplossen en het dan ook doen.

Liefs,

Girlscene