Direct naar content
Eten

Plantaardige voeding

Redactie
Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Plantaardige voeding

Stel, je wint de loterij. Wat zou je met het gewonnen geld doen: doneren aan kleine kinderen in Afrika, geven aan mishandelde dieren, schenken aan GreenPeace of een andere milieuorganisatie, of het toch in jezelf investeren? Lastige keuze? Wil je weten hoe je in één keer alle vier de doelen kunt steunen, zodat je niet hoeft te kiezen? Lees dan snel verder!

De oplossing is heel simpel: eet wat vaker plantaardig! Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn en kan super lekker zijn! (Chocola is plantaardig) Plantaardig eten betekent dat je helemaal geen producten eet die van dieren afkomstig zijn: geen vlees, maar bijvoorbeeld ook geen melk of eieren. Af en toe een dagje plantaardig eten heeft heel veel positieve effecten voor jezelf en de rest van de wereld, en wel op de volgende manieren:

Gezondheid
‘Je bent wat je eet’, dat heb je vast wel eens gehoord! Uit onderzoek van het World Cancer Research Fund blijkt dat bewerkt rood vlees erg slecht is voor je dikke darm. Er zit een stofje in dat je DNA kan beschadigen, daarnaast wordt aan bewerkt vlees vaak 'nitriet' toegevoegd om het beter te kunnen bewaren. Nitriet wordt in je lichaam omgezet in kankerverwekkende stoffen. Rood vlees draagt zo bij aan het ontstaan van dikkedarmkanker! Ook het ontstaan van hart- en vaatziekten heeft te maken met wat je eet. Een teveel aan LDL (‘slechte’ cholesterol) zorgt voor verstopping in de bloedvaten. HDL (‘goede’ cholesterol) kan dit effect tegengaan. LDL komt in hele grote hoeveelheden voor in dierlijke vetten en haast niet in plantaardige producten! HDL zit meer in plantaardige dingen zoals noten, zaden en plantaardige oliën. Om je cholesterolgehalte goed in balans te houden, is het minderen van dierlijke producten dus ideaal!

Ook wordt voor de bestrijding van infecties in de veeteelt veel antibiotica gebruikt: hoe meer antibiotica we gebruiken, hoe minder effect het zal hebben. Bacteriën ‘ontdekken’ op den duur namelijk hoe ze zich kunnen beschermen tegen antibiotica, waardoor antibiotica, als wij mensen zelf echt ziek zijn, niet meer goed zullen werken tegen de resistente bacteriën.


Bron

Milieu 
Het produceren van vlees en zuivel is niet efficiënt: nu is 76 procent van alle landbouwgrond in de wereld bestemd voor de veeteelt. Op deze landbouwgrond verbouwen we eten voor de koeien en varkens. Met de extra ruimte die vrij komt als we minder koeien zouden houden, kun je makkelijk een miljard extra mensen voeden met plantaardige eiwitten. Ook gebruiken dieren enorm veel water. Voor de productie van een kilo vlees is meer dan 15.000 liter water nodig!

Daarnaast stoten koeien een broeikasgas uit: methaan. Dit gas is twintig keer sterker dan bijvoorbeeld CO2 . Volgens recente onderzoeken is de veeteelt verantwoordelijk van 14,5 procent van alle uitgestoten broeikasgassen. Wow!

Dieren
Je zou denken dat kippen er geen last van hebben dat we hun eieren eten. Dat is waar, maar de grootschalige productie van eieren is wel schadelijk voor de kippen. Zo worden kuikentjes, als ze nauwelijks een dagje oud zijn, op basis van geslacht gescheiden: vrouwtjes blijven leven (deze kunnen namelijk eieren leggen) en mannetjes worden direct gedood (versnipperd): ze kunnen namelijk geen eieren leggen (en zijn te mager om vet te mesten). “Maar als je koeien niet melkt, ontploffen ze toch?” Dat is ons verteld als kinderen, maar het is niet waar! Koeien geven pas melk als ze een kalfje hebben gekregen: om het kalfje te voeden. Ze houden vanzelf op met melk geven als het kalfje groot genoeg is om voor zichzelf te zorgen. Wij maken koeien steeds weer zwanger en halen het kalfje vrij kort na de geboorte weg (in de meeste gevallen wordt dit geslacht) om de melk van de koe te kunnen gebruiken. Als we minder melk drinken, zouden er dus gewoon iets minder kalfjes geboren worden!

Mensen
Door meer plantaardig te eten, helpen we ook de medemens. Als we meer veganistisch zouden eten, zou de landbouwgrond, gebruikt voor de veeteelt, gebruikt kunnen worden voor de productie van plantaardig eiwit. Hiermee kunnen we veel hongerige monden voeden. Veel waterverspilling wordt tegengegaan: kinderen in Afrika kunnen schoon drinkwater drinken. Ook vertragen we klimaatverandering door meer plantaardig te eten: dit zorgt voor veel mensen voor een aangenamere leefomgeving.


Bron

Is dat niet onhaalbaar?
Nee hoor! Je hoeft niet 100 procent veganist te worden om een bijdrage te leveren! Als iedereen in Nederland twee dagen per week veganistisch zou eten, zou dit al een enorm verschil uitmaken in de wereld!

Ook is plantaardig eten niet heel lastig: in iedere supermarkt is wel amandelmelk te vinden. Veel meer producten dan je zou denken zijn veganistisch: pasta met rode saus, Chili con carne, pure chocola! Aan voedingswaarden krijg je genoeg binnen, ook zonder melk kan je prima eten! 

Om op een leuke manier kennis te maken met plantaardige voeding, kun je het Viva Las Vega's Food Festival bezoeken: helemaal gratis! Op deze dag kun je producten proeven, workshops volgen en vooral heel veel leuke dingen doen. Dit festival wordt voor de vierde keer gehouden op 29 juni in Amsterdam. Op Facebook is meer informatie te vinden!

Ook is het boek De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool sterk aan te raden om meer informatie te krijgen over plantaardige voeding.

Door Heleen

Eet jij al plantaardig? Of ga jij het proberen? 
Pin je inspiratie in Pinbook