Lifestyle

In vijf stappen stressvrij

Stress, wie heeft er tegenwoordig NIET mee te maken. Prijs jezelf zéér gelukkig als je niet eens weet wat stress is, want je bent waarschijnlijk één van de weinigen. Een sollicitatie, een tentamen, een belangrijke wedstrijd of gewoonweg een veel te strakke planning, het zijn allemaal dingen die voor stress kunnen zorgen. En die stress, die wil je eigenlijk voorkomen. 

1. Herken stress
Het is allereerst belangrijk om stress te herkennen. Wanneer je stress niet herkent kun je het ook niet aanpakken. Het is dus belangrijk om te weten wanneer je gestresst bent. In dit artikel lees je een aantal punten waaraan je kunt herkennen dat je volledig stressed out bent. Maar het hoeft allemaal niet zo heftig te zijn. Je kunt ook gestresst zijn om een bepaald tentamen en nog niet al deze symptomen vertonen. Als je gestresst bent om een bepaald tentamen neem je bijvoorbeeld de stof die je moet leren niet meer in je op, krijg je het Spaans benauwd als je alleen al aan het tentamen denkt en kun je wel huilen.

2. Focus op je gezondheid
Als je gestresst bent is het laatste waar je aan denkt waarschijnlijk sporten en gezond eten wordt vaak ingeruild voor een snelle hap (denk aan een zak chips of een avondmaal bij de McDonalds), maar juist in deze situaties is het belangrijk om goed op je gezondheid te blijven letten. Rust en slaap is essentieel, net als beweging. Probeer iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ontspan door iedere dag minstens een uurtje voor jezelf te nemen. Kijk een leuke serie, of beter nog, lees een (LEUK!) boek. Ook vriendinnen kunnen ervoor zorgen dat je even lekker kunt ontspannen, lachen is namelijk één van de grootste stress-relievers. Hardlopen maakt eenzelfde soort gelukshormoon aan en kan voor sommige mensen ook heel erg ontspannend werken.

3. Stel prioriteiten
Het is belangrijk om regelmatig met vriendinnen af te spreken, zoals we in het vorige punt al bespraken, vriendinnen kunnen 'ontstressers' zijn. Maar moet je écht iedere avond je vriendinnen zien terwijl je eigenlijk ook moet leren voor je tentamens? Stel prioriteiten. Er zitten nu eenmaal maar 24 uur in een dag, waarvan je er idealiter minstens 7 tot 9 van slaapt. Deel de rest van je tijd zo goed mogelijk in. Zorg voor een goede balans tussen dingen die echt moeten (zoals leren, werken, school) en dingen die leuk zijn (vriendinnen, momentjes voor jezelf). 


Bron

4. Maak een lijstje
Om te ontspannen en alle stress uit je hoofd te krijgen is het belangrijk dat je een lijstje maakt van alles wat je moet en wat je wilt. Op deze manier zwerft het niet de hele dag door je hoofd maar kun je het netjes op een rijtje zetten. Is je lijstje af? Begin dan meteen met het moeilijkste klusje, dan heb je dat maar gehad. Misschien ben je geneigd om 'kamer opruimen' als eerste te doen als het belangrijkste punt op je lijstje 'betoog van 800 woorden voor Nederlands' is, en we geven toe, werken in een opgeruimde kamer werkt een stuk relaxter dan in een rommelig hok, maar soms gebruik je het opruimen van je kamer als smoesje om maar niet aan de belangrijke dingen te beginnen. Doe dat vooral niet. Je zult je pas weer rustig en relaxt voelen wanneer je hetgeen waar je continu mee in je hooft zit af hebt, of als je er in ieder geval al een begin aan hebt gemaakt.

5. Wees optimistisch
Optimisme is belangrijk. Bij alles. Met een positieve en optimistische instelling kom je een stuk verder dan met een pessimistische negatieve instelling. Geloof dat je het kunt, want – geloof ons – je kunt het ook. Sluit negatieve gedachten buiten en geloof in jezelf. Blijf niet denken aan dingen die fout zijn gegaan of andere dingen waar je geen verandering in kunt brengen. Geloof in je eigen kunnen en focus je op de dingen waar je wel verandering in kunt brengen. Baal niet te lang van die 4 voor Engels, maar werk extra hard zodat je voor het volgende proefwerk een 8 kunt halen. 

Heb jij nog tips om om te gaan met stress?

Bronnen: Forbes / Women's Health

Pin je inspiratie in Pinbook