Real life

Girls Issues: ik heb een negatief zelfbeeld

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij geven raad. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Die tijd is voorbij met het advies van Girlscene. Vandaag een meisje met een negatief zelfbeeld. 

Hey Girlscene,

Allereerst wil ik even zeggen dat ik van jullie site houd! Het is zo’n leuke site en de meiden die erop zitten zijn ook allemaal super!

Ik heb een brandende vraag; Ik vind mezelf echt heel erg lelijk en dik. Jongens uit mijn klas schelden me vaak uit en ik wil gewoon heel graag net zo zijn als de meisjes uit mijn klas: mooi, slank en zo. Ze krijgen ook veel aandacht van de jongens, maar tegen mij wordt elke dag gezegd dat ik niks waard ben.

Hierdoor ben ik ook ‘aan de lijn’. Ik wil niks meer eten op een dag (geen brood) en ik eet meestal een koekje ofzo. Maar mijn vriendinnen zeggen juist dat ik zo slank ben. Ik heb een negatief zelfbeeld en wil graag dat dit weggaat. Ik snap heus wel dat het niet in één keer weg kan zijn, alleen ik voel me altijd zo ongelukkig. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik haat mezelf zo erg dat ik zo lelijk ben. Ik vind mezelf ook heel dik. Mijn buik en benen. Heel vaak zie je in van die bladen modellen met een bruine, slanke buik met zo’n mooie piercing en dat wil ik ook (alleen geen piercing).

Ik weet niet meer wat ik moet doen. Wat moet ik zeggen als de jongens me een vetzak noemen? Of als ze me een lelijke teef noemen? Ofzoiets.

Liefs,
Anoniem


Bron

Lieve anoniem,

De redactie vindt het vervelend om te horen dat je op school gepest wordt en daardoor een negatief zelfbeeld krijgt. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je je zo voelt.

Hoe moeilijk het ook is, probeer het je niet aan te trekken. Wanneer de jongens uit je klas weer iets te zeggen hebben, kun je het het beste van je af laten glijden. Als je er op reageert, voed je ze namelijk om nog meer dingen tegen je te zeggen en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Bedenk ook dat de jongens die jou pesten helemaal niet lekker in vel zitten en misschien nog wel onzekerder dan jij. Probeer het dus te negeren wanneer ze weer iets tegen je zeggen. Het is moeilijk om je er niks van aan te trekken, maar zeker het proberen waard, want uiteindelijk zullen de jongens zien dat jij je er niks meer van aantrekt. Waardoor ze ook geen reden meer hebben om je te pesten.

Ook willen we meegeven dat het belangrijk is dat je jezelf accepteert. Als je jezelf accepteert, hoor je eigenlijk al niet meer wat die jongens tegen je zeggen, want jij weet wie je bent en je vindt jezelf mooi zoals je bent. Maar hoe kun je jezelf nou accepteren? Probeer bijvoorbeeld iedere dag minstens vijf keer tegen jezelf te zeggen wat je mooi vindt aan jezelf. Neem een kijkje in de spiegel en zeg tegen jezelf: ‘ik ben mooi zoals ik ben’. Positieve gedachtes helpen hierbij een hele hoop! Dus als je je bewust wordt van een negatieve gedachte, gooi jij die gedachte gewoon de prullenbak in. Doordat je zo denkt als de jongens, geef je ze namelijk gelijk. Geef ze vooral ongelijk, want dat hebben ze ook! Je bent zeker net zo mooi als die meisjes uit je klas. Er is maar één jij en niemand die jou kan vervangen. Wees dus de beste versie van jezelf, want je bent mooi van binnen en van buiten ♥

Laat je niet beïnvloeden door anderen, want dan ga je ook denken zoals zij. Daarom zie jij je nu ook als lelijk en dik, maar als je jezelf positief beïnvloedt, kan dat heel anders uitpakken. Wees je eigen beïnvloeder van jouw gedachten en laat anderen het niet voor je doen.

Op het gebied van eten is het belangrijk dat je in ieder geval drie keer op een dag eet: ontbijt, lunch en avondeten. Tussendoor kun je gezonde snacks eten als fruit of een smoothie. Vervang vettige snacks voor gezonde snacks. Op deze manier eet je genoeg en gezond. Verder zou je – als je nog niet sport – kunnen gaan sporten. Probeer bijvoorbeeld tennis of hockey, of als je liever iets in je eentje doet hardlopen, waar jij je lekker bij voelt!

Als laatste willen we je meegeven dat je ook je ouders of docenten erover kunt inlichten. De docenten kunnen er dan rekening mee houden wanneer je in de klas wordt gepest. Op deze manier weet je dat er iemand achter je staat en hoef je minder bang te zijn voor de jongens. Het laat je steviger in je schoenen staan. Maar je kunt ook even je hart luchten bij de Kindertelefoon als je het echt even niet meer weet. Zij kunnen je ook wijze raad geven en jij kunt gewoon anoniem blijven!

Wij hopen dat je hier iets aan hebt en hopen dat je snel beter in je vel zit.

Succes en kusjes van ons,

Girlscene

Heb jij een Girls Issue? Mail dan naar info@girlscene.nl.

Must reads 👀