Beauty

SOS! Zonbescherming voor je gezicht

Het is altijd belangrijk om je gezicht goed te beschermen tegen de zon, maar met de zomer voor de deur en de zon die zichzelf net iets vaker laat zien, is het nog belangrijker. Maar wat voor zonnebrand zou jij moeten gebruiken? Waar moet je op letten als je last hebt van acné? En wat moet je doen als je een hele droge huid hebt? Wij hebben antwoorden!

Basics
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je het beste iedere dag SPF kunt dragen. Of je nu de hele dag op kantoor zit, of niet. Natuurlijk hoef je midden in de winter geen zonnebrand te smeren als je alleen maar van en naar school hoeft te fietsen, maar kies voor een dagcrème met SPF 15.

Ben je van plan langer buiten te zijn en is er kans op zon? Ga dan voor een echte zonnebrand. Sowieso moet je zonnebrand je beschermen tegen Ultraviolet A (UVA) en Ultraviolet B (UVB), daarnaast is het ook belangrijk dat je voor een iets hogere factor gaat. SPF 30 filtert ongeveer 97% van de UV straling, SPF 50 filtert 98%.

Acné
Heb je last van acné? Zonnebrand is misschien wel het laatste dat je op wilt smeren. Vaak laat zonnebrand een laagje achter op je huid dat een beetje glimt en het enige waar jij aan denkt is 'matteren, matteren!!!!' ook lijken sommige soorten zonnebrand acné te verergeren. Maar geen zonnebrand smeren is geen oplossing. 

Waar je op moet letten bij het uitzoeken van een zonnebrand als je last hebt van acné? Ga voor een zonnebrand zonder conserveringsmiddelen en geurtjes. Ook zonnebrand met parabenen zou je het beste niet kunnen gebruiken. Ga voor een zonnebrand met gelformule, deze zijn minder vet wat een positief effect op je acné kan hebben. 

Vermijd zonnebrand dikke vettige zonnebrandcrème en ook crème die geschikt is voor je lichaam kun je beter niet op je acnéhuid smeren. Je smeert je gezicht normaal ook niet in met bodylotion, toch?

Gebruik je acné medicatie? Let dan goed op of je deze wel in de zon mag gebruiken, sommige medicatie zorgt ervoor dat je huid nog gevoeliger wordt voor de zon, deze kun je het beste alleen 's avonds gebruiken als je weet dat je overdag de zon in gaat. 

Allergie
Is jouw huid overgevoelig, heb je snel last van allergische reacties? Ook dan is het beter om te kiezen voor een zonnebrand zonder geurtjes en parabenen. Het liefst gebruik je een crème zonder enkele chemische toevoeging, maar een factor is nu eenmaal altijd chemisch, dus dat gaat helaas bij zonnebrandcrèmes niet op.

Zorg ervoor dat je voor een crème gaat waar geen alcohol in zit, je gelooft het misschien niet, maar er zijn daadwerkelijk zonnebrandcrèmes die alcohol bevatten. 

Droge huid
Heb jij last van een droge huid? Gefeliciteerd! Of nou ja… het is natuurlijk niet fijn om last te hebben van een droge huid, maar als het op zonnebrand uitkiezen aankomt, heb jij het wel een stuk makkelijker. Een droge huid kan namelijk heel erg profiteren van een goede zonnebrand. In veel zonnebrandcrèmes zit namelijk ook een moisturizer verwerkt en dit heeft jouw droge huid hard nodig.

Lichte huid 
Voor meiden met een hele lichte huid, is het extra belangrijk om goed en vaak zonnebrand te smeren. Ga voor een zonnebrand met SPF 30 of hoger, altijd. Daarnaast is het ook geen kwestie van 's ochtends insmeren en je bent de rest van de dag beschermd, nee, het is belangrijk dat je je om de twee uur blijft insmeren. Dat is voor iedereen belangrijk, maar als je een super lichte huid hebt die snel verbrandt, is dat extra belangrijk. Ben je in het water geweest, of zweet je veel? Smeer dan nog vaker.

(licht) getinte huid
Mensen met een (licht) getinte huid, of als je gewoon snel bruin wordt en nooit verbrandt, denken misschien wat minder aan zonnebrand, maar ook voor hen is het belangrijk om regelmatig te smeren. Je denkt misschien 'OK, ik word bruin, dat vind ik leuk, ik verbrand niet, waarom zou ik me zorgen maken?'. Nou, kijk… een goed bruin kleurtje is net zo goed het resultaat van zonschade als verbranden. Ga tenminste voor een zonnebrand met SPF 15, hoger is altijd goed.

Op zoek naar een goede zonnebrand voor jouw huidtype? Wij shopten er wat bij elkaar! Let op, er staan ook een aantal wat duurdere zonnebrandcrèmes tussen. We vinden zonnebrand één van de belangrijkste producten en investeren hier dan ook graag in, ook al is het misschien niet het leukste om in te investeren (investeren doen we eigenlijk liever bij ZARA…….). 

Lancaster Dry Touch SPF 20: Dit is een gelformule die je zowel voor je lichaam als voor je gezicht kunt gebruiken. Hoewel je een zonnebrandcrème voor je lichaam normaal beter niet op je gezicht kunt smeren maken we voor deze een uitzondering, dit is een hele lichte formule die geen acné veroorzaakt. Ideaal voor mensen met een vette (acné)huid. Lancaster €31,-

Uncover Skincare SPF 30: Jetske Ultee is huidtherapeute en heeft een gezichtsverzorgingslijn op de markt gebracht. Haar zonnebrand is vrij van parfum en andere huidirriterende bestandsdelen. Deze zonnebrand is dus geschikt voor iedereen, ook mensen met acné en een overgevoelige huid. Uncover Skincare €39,95.

Graham's Natural Sunscreen SPF 30: Dit is een ideale zonnebrand voor mensen met acné, psoriasis, eczeem of een andere huidziekte. De zonnebrand is zonder parabenen en met een zeer hoog zinkgehalte. Graham's €14,95.

Kiehl's Ultra Light Daily UV Defense SPF 50: Deze zonnebrand is een grote hit onder beautybloggers, het is een ultralichte crème met factor 50 die je amper op je huid ziet zitten. De crème is matterend en is heel goed geschikt voor dagelijks gebruik. Kiehl's €37,-

Etos Gezicht SPF 30: Heb je een iets kleiner budget, dan is deze crème van Etos misschien iets voor jou. De crème heeft een langdurig hydraterend effect en is vooral geschikt voor mensen met een droge huid. Etos €8,99 (voor tubes van 50ml)

Garnier Ambre Solair BB Gezicht SPF 30: Naast het feit dat deze crème je huid beschermt tegen de zon, is het tegelijkertijd ook een crème die je teint egaliseert. Een BB Cream met écht hoge factor. De crème is niet vet en waterresistant. Ambre Solair €11,99

Smeer jij je altijd netjes in met zonnebrand? Wat is jouw favoriete zonnebrand?

Bron: Skincancer Foundation 

Must reads 👀