Health

Spierpijn, een goed of slecht teken?

Als je regelmatig sport heb je er vast wel eens last van gehad; spierpijn. Heb je je heerlijk uitgesloofd in de sportschool, word je de volgende dag niet beloond met een fabulous figuurtje, maar word je wakker met afgrijselijke spierpijn. Hoort spierpijn erbij en is het juist goed? Of is spierpijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk? We zochten het uit!


Bron beeld: Weheartit

In het Engels noemen ze de spierpijn die je na een heftige work-out hebt 'DOMS' wat staat voor Delayed Onset Muscle Soreness' (vertraagd begin spierpijn), deze spierpijn begint normaliter 24 tot 48 uur na je work-out en zorgt ervoor dat je je tijdelijk net iets minder vrij kan bewegen. 

Spierpijn is niet iets waar je heel erg druk om hoeft te maken. Het idee achter krachttraining is dat je tijdens je training kleine micro 'trauma's' in je spieren creëert. Wanneer de spier heelt, wordt deze sterker en groter dan ervoor. Dat is de pijn die je na een work-out voelt. De spieren die zichzelf aan het herstellen zijn en zichzelf sterker maken.

Maar de 'spierpijn' die je voelt, kan ook iets anders zijn, het begin van een blessure. Heb jij je linker en rechterbeen op precies dezelfde manier getraind en voel jij alleen een pijn in je rechterbeen, of een veel heftigere pijn in je rechterbeen, dan is de kans groot dat dit het begin van een blessure is. Dus is de pijn aan beide kanten te voelen? Waarschijnlijk heb je gewoon spierpijn. Heb je aan één kant beduidend meer pijn dan aan de andere kant? Dan moet je oppassen, want dan kan het zijn dat je een blessure aan het ontwikkelen bent.

Bron beeld: Weheartit

Nu weten we wat spierpijn is, maar nu weten we nog steeds niet of dat hebben van spierpijn nu goed is? Het antwoord daarop is wat gecompliceerder. Want aan de ene kant is het feit dat je spieren aan het herstellen zijn en zichzelf sterker maken natuurlijk hartstikke goed. Wat niet goed is, is het feit dat spierpijn er vaak voor zorgt dat je een paar dagen uit de running bent, terwijl het voor de opbouw van je spieren juist heel belangrijk is dat je regelmatig je spieren traint. 

Wat je het beste kunt doen om heftige spierpijn te voorkomen maar toch goed te trainen? Celebritytrainer Harley Pasternak (hij traint onder andere Lady Gaga en Megan Fox) heeft vier tips.

  • Zorg voor een goede warming up. Door de verhoogde lichaamstemperatuur bereid je je spieren voor op de shock van een intense work-out.
  • Drink genoeg. Een tekort aan electrolydes kunnen spieren pijnlijk maken.
  • Last van spierpijn? Doe er ijs op. Zorg dat je altijd een ice pack in de vriezer heb liggen. IJs vermindert de pijn en de ontsteking zodat je weer sneller in beweging kunt komen.
  • Doe een cardio work-out. Dit zorgt ervoor dat je bloed als een filtersysteem gaat werken. Het brengt zuurstof, proteïnen en ijzer naar de spieren en dat helpt je spieren sneller herstellen. Als het bloed de spieren verlaat, neemt het ook weer 'slechte' stoffen mee zoals koolstof en melkzuren, deze stoffen zorgen voor spierpijn.


Bron beeld: Weheartit

Onze tip? Zorg dat je tijdens je work-out niet te veel van jezelf vraagt. Het is beter om drie keer in de week op een normaal tempo te trainen, dan dat je één keer in de week traint en de rest van de week voor pampus op de bank ligt omdat je zoveel last van je spieren hebt. Bij sporten zoals Yoga en Pilates gebruik je veelal je eigen gewicht om je spieren te trainen, hierdoor is de kans op (heftige) spierpijn een stuk kleiner dan wanneer je met (zware) gewichten traint.

Wat je ook kunt doen om je spieren sneller te laten herstellen is het drinken van een eiwitshake direct na je work-out. Deze eiwitshake drink je binnen 30 minuten na je workout en zorgt ervoor dat je spieren de juiste voedingsstoffen krijgen om zo snel mogelijk weer de oude te zijn. Veel mensen denken dat je door het drinken van eiwitshakes erg breed wordt, omdat bodybuilders dit ook drinken, maar als jij veel sport en alleen je eiwitshake drinkt na je work-out, hoef je niet bang te zijn dat je verandert in een bodybuilder. Het is wel belangrijk dat je een eiwitshake koopt van goede kwaliteit, in deze eiwitshakes zitten onder andere eiwitisolaten en aminozuren die er voor zorgen dat de eiwitshake goed wordt opgenomen. Een goede keus is bijvoorbeeld deze van Body & Fitshop.

Doe jij vaak krachttraining in de sportschool, wat is jouw ergste spierpijn ervaring?

Bronnen: Shape.com / Womenshealthmag.com

Laat je inspireren in Pinbook