Lifestyle

10 tips om van je shopaholisme af te komen

Heb jij – net als Loesje – aan het einde van je geld ook altijd nog een stukje maand over? Herken jij je in Becky van Shopaholic? Vind er bij jou ook een persoonsverandering plaats wanneer je de ZARA binnenwandelt of je favoriete webshop opent? Jij bent een shopaholic! We geven toe, zelf zijn we ook niet heilig, maar met de volgende tien tips weten we ons shopgedrag aardig binnen de perken te houden. Lees snel verder!

Betaal alleen met contantgeld
Geef jezelf aan het begin van de maand een budget en geef jezelf dit budget in contanten. Het enige dat je uit mag geven, is dat contante geld. Als je met plastic geld (pasjes) betaalt, word je je minder bewust van de hoeveelheid geld dat je uitgeeft. In tegenstelling tot pasjes, moet je daadwerkelijk bij de kassa uitrekenen hoeveel je uit gaat geven. Reality-check. 

Blijf weg van het winkelcentrum
Klinkt simpel toch, gewoon niet naar de winkels gaan. Zoek het niet op. Een alcoholverslaafde kan ook beter niet naar een kroeg gaan, een shopverslaafde moet je ook niet alleen in de H&M achterlaten. Als je in de stad op school zit loop je al snel een paar keer per week de winkels binnen. En 20 euro voor een jurkje klinkt als een koopje, maar als je dat meerdere keren per maand doet, gaat het aardig oplopen.

Houd precies bij wat je uitgeeft
Soms heb je niet eens door dat je veel geld uitgeeft. Alle kleine bedragen tellen aardig op. Als je alles opschrijft dat je uitgeeft, krijg je vanzelf een reality-check.. OMG, geef ik echt zoveel uit? 

Geef je pinpas / creditcard in bewaring
Geef je pinpas (en creditcard als je die al hebt) aan je moeder, of iemand anders die je vertrouwt. Op deze manier kun je toch niet stiekem met je pasje betalen. Heb je een noodgeval en heb je je pinpas toch echt nodig, bespreek dit dan met degene aan wie je de pas gegeven hebt en als hij/zij het er mee eens is, kun je uiteindelijk alsnog je pas gebruiken.

Blijf weg van webshops
Net als met echte winkels, is het beter om uit de buurt te blijven van webshops. Vermijd ZARA, Nelly, H&M en ASOS als de pest! Het is zo verleidelijk om wat in je mandje te gooien en stiekem af te rekenen.

Spaar eerst!
Koop niets op de pof, maar zorg dat je eerst het geld hebt voordat je het uitgeeft. Wil jij heel graag een mooie jas hebben van 100 euro? Zorg dan dat je eerst een paar weken (maanden) geen geld uitgeeft, daarna kun je zonder schuldgevoel die jas kopen. Dat is toch eigenlijk ook veel leuker, om iets te kopen waarbij je echt het idee hebt dat je het verdiend hebt.

Zoek iets anders om naar uit te kijken
Is shoppen het enige waar je vrolijk van wordt? Oeps, dan is het tijd om op zoek te gaan naar andere dingen waar je ook vrolijk van wordt… Films kijken met vriendinnen? Sporten? Schrijven? Als shoppen jouw doel is in je leven, dan gaat het nog aardig lastig worden als je dat ineens niet meer mag.

Maak lijstjes (en houd je eraan)
Maak van te voren een lijstje met wat je mag kopen en houd je daar ook aan. Voordat je naar de winkels gaat kun je veel helderder nadenken, want zoals we in de intro al gesteld hebben, een shopaholic verandert van persoonlijkheid wanneer hij of zij in de buurt komt van een (online)winkel.  Geef precies aan wat je nodig hebt en dus mag kopen en geef jezelf een budget. 

Stel jezelf vragen
Stel jezelf in de winkel bij ieder kledingstuk vragen.
– Kan ik het betalen?
– Hoe lang kan ik dit dragen voordat het weer uit de mode is?
– Wat levert het me op als ik dit koop?
– Heb ik niet al iets vergelijkbaars in mijn kast hangen?
– Kan ik het combineren, of moet ik direct een nieuwe garderobe aanschaffen om het te kunnen dragen?

Voor ieder nieuw kledingstuk moet je een ander kledingstuk wegdoen
Maak een nieuwe regel voor jezelf, voor ieder kledingstuk dat je koopt, moet je er minstens één wegdoen. Wedden dat het ineens een stuk lastiger is om nieuwe dingen te kopen, want je moet dan sowieso afstand doen van één kledingstuk. Wil je het jezelf nog lastiger maken, doe dan twee kledingstukken weg in ruil voor één nieuw item.

Heb jij nog tips voor shopaholics om hun verslaving de baas te zijn?

Bedank voor de tip M.!

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀