Food

5x Gezonde salade

Wij zijn op de redactie allemaal groot fan van salades. Niet alleen omdat we het oprecht écht lekker vinden, maar ook omdat ze over het algemeen gezonder zijn dan een Happy Meal bij de McDonalds (om zomaar iets te noemen). Althans, als je geen ongezonde dressing gebruikt en de salade zelf bereidt in plaats van hem kant en klaar in de supermarkt koopt. We delen vandaag onze vijf favoriete (gezonde) salades.


Bron Dailylin

Salade met kip & venkel

Benodigdheden (voor 2 personen):
Een kleine sinaasappel
50 gram honing
theelepel saffraandraadjes
1 eetlepel witte wijnazijn
3 dl water
300 gram kipfilet
4 eetlepels olijfolie
een venkelknol, in dunne plakken
handje koriander
handje munt
handje basilicum
scheutje citroensap
kwart rode chili peper, fijngesneden
teentje knoflook
zout en peper

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Doe de sinaasappelpartjes in een klein pannetje met honing, saffraan, witte wijn azijn en water (zodat de sinaasappelpartjes precies onderwater staan). Breng dit aan de kook en laat ze vervolgens (van het vuur af) een uurtje inkoken. Je houdt uiteindelijk alleen de sinaasappelapartjes over.

3. Doe de sinaasappelpartjes in een blender of foodprocessor met de siroop en zorg dat dit een gladde mix wordt.

4. Mix de kipfilet met de olijfolie zout en peper in een kom en zet een grillpan op hoog vuur.

5. Grill de kip aan iedere kant twee minuten. 

6. Laat de kip vervolgens vijftien tot twintig minuten in de oven garen.

7. Haal de kip uit de oven en scheur in grove stukken. 

8. Doe de stukken in een grote kom, schep de helft van de sinaasappelpuree erdoorheen. Doe de overige ingrediënten voor de salade in de kom erbij en mix door elkaar.

9. Breng op smaak met water peper en zout.

10. Serveer met de overige sinaasappelpuree over de salade geserveerd.

Avocadosalade

Benodigdheden (voor 1 persoon):
1 avocado
1 lente ui
1/2 Spaanse peper
10 blaadjes koriander
klein handje amandelen
sushi azijn
olijfolie
peper
zout

1. Begin met het roosteren van de (geblancheerde) amandelen, dit doe je door een heel (heel) klein beetje olijfolie in een pan te verwarmen en de amandelen ongeveer 3 minuten in de pan te laten liggen. Als de amandelen geroosterd zijn haal je ze uit de pan en leg je ze even op een stukje keukenrol, dit kan het vet opnemen. Besprenkel met peper en zout.

2. Begin daarna met het schoonmaken van de avocado, breek/snij deze in brokken.

3. Snij de lente ui (zowel horizontaal als verticaal, dus zodat je een paar lange stengels krijgt en een paar rondjes).

4. Neem de halve Spaanse peper, haal de zaadjes eruit als pittig niet helemaal je ding is en snij fijn.

5. Mix de avocado met de amandelen, lente ui, Spaanse peper en de 10 blaadjes koriander.

6. Maak van een eetlepel olijfolie een theelepel sushi azijn en wat peper en zout een lekkere dressing en maak de salade hier mee af.

7. Voila! Eet smakelijk!  

Gegrilde groenten met quinoa

Benodigdheden (voor twee personen):
150 gram quinoa gekookt in 300ml water
1 paprika
1 courgette
1/2 wortel
1 aubergine
250 gram kastanje paddenstoelen
1 ui
Tijm
Rozemarijn
Salie
Ras El Hanout

1. Kook ongeveer 150 gram quinoa in 300ml water.

2. Snijd de groenten en paddenstoelen grof en leg deze op een bakplaat die je hebt bedekt met aluminiumfolie.

3. Bestrooi de groenten met de fijngesneden tijm, rozemarijn, salie en olijfolie.

4. Doe de groenten in de oven op 200 graden en laat ze ongeveer 20 minuten in de oven, totdat ze er lekker en geroosterd uitzien. Nadat ze ongeveer tien minuten in de oven hebben gezeten kun je de groenten nog even door elkaar roeren, zodat je er zeker bent dat alles even goed geroosterd wordt.

5. Laat de quinoa en groenten afkoelen.

6. Mix de quinoa met een klein beetje ras el hanout kruiden, om de quinoa een beetje meer pit te geven.

7. Mix vervolgens de quinoa en de groenten voorzichtig door elkaar, zorg dat de groenten heel blijven.

8. Eetsmakelijk!


Bron Lauren Conrad

Romeinse sla met radijs

Benodigdheden (voor één persoon)
125ml olijfolie
50ml vers citroensap van 2 citroenen
1 ei
12 grote romeinse sla bladeren in kleine eetbare stukjes versnipperd
Een halve radijs, dun gesneden
1/2  venkel in kleine stukjes gesneden
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 wortel fijn gesneden
Zeezout
Verse peper

1. Mix in een grote kom de olijfolie en het citroensap.

2. Doe het ei in een mok, gooi er kokend water overheen. Zet een timer voor een minuut. Haal vervolgens het ei uit het water en leg hem ergens neer om af te koelen.

3. Breek het eitje en gooi de inhoud in de olijfolie/citroensap mix en mix direct goed door elkaar, voordat het ei gaat stollen. Voeg een snufje zout toe en laat je dressing vervolgens in de koelkast afkoelen.

4. Doe de romeinse sla, de radijs, de venkel, de parmezaan en de wortel in een saladekom.

5. Mix de inhoud van de saladekom met de dressing die je net hebt af laten koelen in de koelkast en breng op smaak met zout en peper.

6. Voila!


Bron: Dailylin

Spinaziesalade met dadels en pita

Benodigdheden (voor 2 personen):
Scheutje witte wijnazijn
Halve (kleine) rode ui
50 gram ontpitte dadels
15 gram boter
2 pita broodjes
50 gram ongezouten amandelen
2 theelepels granaatappelpitjes
½ theelepel gedroogde chilivlokken
100 gram spinazie
2 eetlepels citroensap
Zout

1. Snijd de halve rode ui in dunne ringen.

2. Snijd de dadels over de lengte in vieren.

3. Doe de dadels en de rode met een scheutje witte wijnazijn en zout in een kom en mix met elkaar. Laat dit zo'n 20 minuten staan.

4. Verhit ondertussen de boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan. 

5. Scheur de pitabroodjes in een grove stukken en bak samen met de amandelen eventjes aan in een pan.

6. Bak ongeveer vier tot zes minuten op een halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is.

7. Haal de pan van het vuur.

8. Mix het zout, de chilivlokken en de granaatappelpitjes met het pitabroodmengsel.

9. Giet de dadels en rode ui af en en meng met de pita, amandelen en spinazie.

10 Proef op de salade goed op smaak is en breng eventueel op smaak met nog wat olijfolie, zout en citroensap.

Wat is jouw favoriete (gezonde) salade recept? Ga jij één van deze recepten proberen?