Lifestyle

Zelfvertrouwen; waar kun je dat kopen?

“Zouden ze me wel aardig vinden?”, “Zit mijn haar wel leuk?”, “Kan ik dat allemaal wel?” Zijn dit herkenbare vragen die regelmatig in je hoofd rondzwerven? Dat is vervelend. Je voelt je onzeker en twijfelt aan jezelf. Misschien is het vast goed om te weten dat iedereen wel eens onzeker is en twijfelt aan zijn zelfvertrouwen. Helaas is zelfvertrouwen niet te koop. Maar het goede nieuws is dat je er wel wat aan kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Fonds Psychische Gezondheid geeft uitleg en tips over (gebrek aan) zelfvertrouwen.


Bron

Wat is (een gebrek aan) zelfvertrouwen?
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen heb je te weinig vertrouwen op en in jezelf. Je bent er niet van overtuigd dat je bepaalde dingen kunt. Vaak begin je aan iets met het idee dat het toch niet zal lukken. Dat is natuurlijk een rotgevoel. Je onderschat jezelf en je eigen kunnen. Want, als je denkt dat je het toch niet kan, lukt het sowieso niet.

Als jongere heb je het soms ook niet makkelijk. Je leven is aan het veranderen. Misschien ga je wel op jezelf wonen en ben je minder afhankelijk van je ouders. Daarnaast ben je ook nog niet helemaal volwassen en is het lastig om de hulp van je ouders te moeten missen (ook al wil je dat niet toegeven). Het is een periode van je leven waarin je veel nieuwe dingen leert en ook veel fouten maakt. Je kunt door die fouten het gevoel krijgen dat je niet veel zelf kunt bereiken. Niet raar dus, dat je (tijdelijk) je zelfvertrouwen even kwijt bent. 


Bron

Is dat erg, te weinig zelfvertrouwen?
Ja, dat kan erg zijn. Te weinig zelfvertrouwen kan leiden tot faalangst of stress. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, is het daarom belangrijk je zelfvertrouwen te vergroten. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn assertiever en kunnen makkelijker met tegenslagen omgaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat mensen met meer zelfvertrouwen gelukkiger zijn.


Bron

Wat moet je doen?
Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je letterlijk oefenen. De gedachten ‘Iedereen zal het wel stom vinden als wat zeg’ en ‘Wat zullen ze wel niet van me denken’ zijn zogenaamde niet-helpende gedachten. Deze gedachten zijn niet realistisch. Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je deze niet-helpende gedachten leren ombuigen naar helpende gedachten. ‘Mijn vrienden hebben me meegevraagd om te gaan stappen, dus natuurlijk vinden ze me leuk’ en ‘Ik heb er alles voor gedaan om mijn tentamen te kunnen halen’ zijn voorbeelden van helpende gedachten.

Oefen de komende tijd bewust met het ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten. Over een tijdje merk je vanzelf dat je gedachten positiever worden en dat dit je zelfvertrouwen een boost geeft.

Ben jij weleens onzeker? In welke situatie heb je daar last van?