Lifestyle

Voorkom vakantiestress bij je ouders!

Voordat je in de auto of vliegtuig zit naar je vakantiebestemming, is de stress al vaak al voelbaar. Je ouders zijn opgefokt: Is de deur wel op slot? Heeft iedereen zijn paspoort? Zijn de plantjes bij de buren? Eindelijk onderweg staan jullie na 50 kilometer rijden al in de file en hebben je kleine broertjes ruzie over wie er nu met de Nintendo mag spelen. En eenmaal op bestemming is het in de schaduw al 37 graden en zijn je ouders de tentstokken vergeten. Stress!!! Herkenbaar? Lees snel verder voor advies!


Bron: Tumblr

Wat is vakantiestress eigenlijk?
Vakantiestress is een gevoel van spanning, veroorzaakt door een vrije periode. Dat klinkt misschien een beetje gek: meestal zorgt vakantie toch voor rust en ontspanning? Dat is vaak waar, maar als je niet goed voorbereid op vakantie gaat, dan is het resultaat soms averechts. Je weet dus wat je te doen staat: je ouders voorbereiden. Misschien heb je er nog wat aan? Goed advies = minder stress = credits opbouwen = langer op stap ‘s avonds? Wie weet werkt het! Doe je best en geef hen de volgende adviezen:

Laat je ouders een aantal dagen vrij nemen voordat jullie vertrekken. Zo kunnen ze op een rustige manier de vakantie voorbereiden.
Adviseer om twee lijstjes te maken met spullen die ze mee moeten nemen op vakantie: een algemene lijst en een persoonlijke lijst. Eventueel ook voor de kleinere kinderen.
Hebben jullie huisdieren? Zorg van tevoren dat de zorg voor huisdieren geregeld is. Misschien kun jij dat vast regelen? Weer een puntje gescoord! Als zij dat nog op het laatste moment moeten doen, kan dat voor spanning zorgen.
Regel dan ook meteen iemand voor de plantjes en de post.
Zorg dat jij ruim van tevoren (zo’n twee dagen) je koffer pakt. Dat is voor hen alweer een zorg minder. Adviseer hen ook om ongeveer twee dagen voor de dag van vertrek te beginnen met pakken. Zo hebben ze nog voldoende tijd en rust om hun spullen in de loop van de tijd ‘aan te vullen’.
Help je ouders zoveel mogelijk mee met de voorbereidingen.

Maar misschien wel de belangrijkste tip aan je ouders: vertel dat het niet erg is dat er eens iets mis gaat. Dat is helemaal niet erg. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Het is dus ook niet nodig elke minuut plezier te hebben of alles onder totale controle te hebben!

Bron: Twitter

Heb je de kunst van het vakantievieren al onder de knie? Wil je weten in hoeverre jij of je ouders de kunst van het vakantie vieren al onder de knie hebben? Doe de vakantietest van Fonds Psychische Gezondheid. Je ontvangt dan ook meteen praktische tips om een stressvrije vakantie te beleven!

Hebben jouw ouders ook zoveel last van vakantiestress, en doe jij al iets om dit te voorkomen?