Lifestyle

Girls issues: Ik ben bang om te falen

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat door slechte prestaties op school faalangst heeft gekregen. 


Bron beeld

Beste Girlscene,

Ik heb net mijn havo diploma gehaald. De afgelopen jaren waren niet de makkelijkste op school. Ik zat op het vwo en tot en met de 4e klas ging alles goed. Ik haalde goede cijfers en had fijne vriendinnen. Het volgende jaar begon ik gelijk met heel slechte cijfers en wilde ik zo snel mogelijk naar de havo.

Dit mocht niet op onze school, omdat we al een toetsweek hadden gehad. Ik vroeg aan vier andere scholen of ik daar mijn havo mocht afronden, maar ook zij wilden mij niet aannemen. Dit vond ik erg moeilijk. Ik haalde steeds slechtere cijfers terwijl ik 24/7 aan school zat. Leraren zeiden dat ik niet genoeg deed en dat ik passief was. Ik deed het meest van de klas en ik kon het gewoon niet meer. Ik moest het jaar wel afmaken, maar heb ondertussen dingen van havo gedaan.

Door alles wat gebeurd is en door wat leraren allemaal tegen mij hebben gezegd ben ik erg onzeker geworden en heb ik een negatief zelfbeeld gekregen. Ik durf geen nieuwe dingen aan te pakken waar ik een prestatie voor moet leveren. Dit jaar heb ik mijn havo gedaan en elke keer was ik bang dat ik weer ontzettend lage cijfers terugkreeg. Ik ben echter cum laude geslaagd terwijl ik er heilig van overtuigd was dat ik was gezakt. Ik weet niet hoe ik meer moet vertrouwen op wat ik kan en hoe ik mijn zelfbeeld kan verhogen.

Ik ben de afgelopen twee jaar met lood in mijn schoenen naar school gegaan. In het midden van vwo 5 kreeg ik ruzie met vriendinnen, waardoor ik nog maar 1 vriendin heb. Ik had een hekel aan leraren (en leraren aan mij) en ik vond het werkelijk verschrikkelijk om naar school te gaan. Toch ging ik elke dag naar school en wanneer ik thuiskwam zat ik te leren tot ik ging slapen. Heel het weekend was ik ook bezig met school. Ik was/ben verslaafd aan school. Ik dacht dat het fantastisch zou zijn om eindelijk van school te gaan. Weg van de rot-herinnering, die mijn leven kapot heeft gemaakt. Maar nu moet ik huilen omdat ik het niet kan missen. Ik word gek als ik bedenk dat ik een studie moet gaan doen, mezelf weer moet bewijzen en het veilige, ookal verschrikkelijk, moet missen. Hoe kan het dat wanneer je iets haat, je het toch mist?

Wat moet ik doen?

Liefs, S


Bron beeld

Lieve S,

Het lijkt erop dat jij de afgelopen twee jaar faalangst gecreëerd hebt. Wat ontzettend naar dat niemand in jouw omgeving begrip voor je toonde. We begrijpen dat jij je heel rot gevoeld moet hebben de afgelopen jaren. Maar wel ontzettend goed dat je wel gewoon je havo gehaald hebt en HOE Cum Laude!

Het is helemaal niet gek dat jij je middelbare school nu al mist. Het is het bekende, je hebt er toch vijf jaar van je leven gespendeerd. Nostalgische gevoelens voor de school en je tijd daar zijn helemaal niet vreemd, ook al waren de laatste twee jaar misschien niet zo leuk. 

Het is belangrijk dat je je nu gaat richten op het positieve. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is essentieel. Je moet deze periode voor je zelf af kunnen sluiten, zodat je verder kunt.

Focus op het feit dat je cum laude geslaagd bent voor de havo! Halloooo, je kunt het wel! Dit is ook de beste wraak op iedereen die je vertelde dat jij je best niet deed. Je hebt hartstikke goed je best gedaan!!! En het is belangrijk om dat te beseffen. Je kunt het, als je het wilt, dan kun je het. En lukt het niet meteen, dan lukt het wel op een andere manier. Dat heb je de afgelopen twee jaar toch ook wel gezien? Twee jaar geleden zag het er niet rooskleurig uit, maar nu heb je wel je havo mooi cum laude gehaald!


Bron beeld

Probeer niet bang te zijn voor wat er gaat komen volgend jaar. Natuurlijk is het spannend, een nieuwe opleiding. Maar het is iets dat voor iedereen die gaat studeren nieuw is. Je bent niet de enige die volgend jaar op een nieuwe school in een nieuwe klas komt. Iedereen is nieuw.

Het is belangrijk dat je dingen gaat doen. Als je te lang in je 'eigen wereld' blijft, heb je veel te veel tijd om over de negatieve dingen na te denken. Dat klinkt hard, maar het is wel zo. Misschien kun je gaan sporten. Hardlopen is een hele goede manier om je gedachten te verzetten. Misschien kun je wat vaker met je vriendin afspreken. Probeer iets actiefs te doen.

Je hebt de hele zomer om de nieuwe jij te worden! You can do it! Geloof in je zelf, dat is het belangrijkste. En met die mooie examenuitslag heb jij een fantastische reden om in jezelf te geloven.

Liefs,
Girlscene