Food

Fruit is goed voor elk! #1

Fruit is ontzettend gezond en het wordt aangeraden om minimaal twee stuks fruit op een dag te eten. Maar waarom is fruit eigenlijk zo gezond en wat doet het precies voor je lichaam? Girlscene heeft alle feitjes voor je op een rijtje gezet en uitgezocht welk fruit je het beste kunt eten en waarom.

♥ Banaan
Bananen zijn ontzettend gezond en zorgen vrijwel onmiddellijk voor energie, dit komt door de natuurlijke suikers in de banaan. Een banaan bevat wel 3 natuurlijke suikers: sucrose, fructose en glucose. Ook zitten er erg veel vezels in een banaan wat de banaan dus ook gezond maakt. Daarnaast bevat een banaan vergeleken met een appel 2 keer zoveel koolhydraten, 4 keer zoveel proteïnen, 5 keer zoveel vitamine A en veel vitamine C en 2 keer zoveel andere vitaminen en mineralen.

banenen
bron: Instagram

Een banaan is hét geschikte fruit voor en na het sporten
Omdat een banaan meteen voor energie zorgt is het erg goed om voor het sporten een banaan te eten. Het eten van een banaan levert namelijk genoeg energie voor 3 kwartier sporten en wordt dan ook vaak gegeten door topsporters. Uit onderzoek blijkt ook dat het eten van bananen voor het sporten de prestaties even goed ondersteunt als het drinken van speciale sportdranken. Je hebt na het eten van een banaan ook meer dopamine in je bloed dan als je een sportdrank drinkt. Dopamine is een stof waar je een euforisch gevoel van krijgt en dat je helpt om gefocust te blijven. Ook helpt het ervoor dat je hongergevoel wordt gecontroleerd. Als je je na het sporten wat slap en zwak voelt, kun je ook het beste een banaan eten. Deze zorgt ervoor dat je energiepijl weer omhoog gaat.  

Bananen helpen tegen een hoge bloeddruk
Bananen bevatten weinig zout, maar wel veel kalium. Kalium helpt bij het verlagen van de bloeddruk en vermindert de kans op een beroerte. Kalium is een belangrijk mineraal in ons lichaam, het zorgt namelijk voor een goede werking van cellen weefsels en organen. Bij een tekort aan kalium kun je last krijgen van minder eetlust, een lusteloos gevoel, zwakke spieren en spierkrampen. 

bananen
bron: Tumblr

Bananen zijn ook goed voor de spijsvertering
Doordat bananen veel vezels bevatten helpen ze verstopping op een natuurlijke manier te voorkomen. Het regelmatig eten van bananen zorgt dus voor een regelmatige stoelgang. Bananen helpen ook bij een brandend maagzuur. Dit komt doordat bananen van nature een zuur werend effect hebben.  

♥ Aardbeien
Aardbeien zitten boordevol antioxidanten. Antioxidanten vangen schadelijke stoffen op in ons lichaam die cellen in ons lichaam kunnen beschadigen. Daarnaast zitten aardbeien boordevol vitamine C en bevatten ze de stoffen anthocyaan en katechine. Deze stoffen hebben ook een gunstige werking op de darmen en verwijderen ze zware metalen en gifstoffen uit de darmen. Anthocyaan zorgt voor de rode kleur van de aardbeien en heeft een cholesterolverlagend en ontstekingsremmend effect. 

aardbeien
bron: Tumblr

Aardbeien zijn goed voor de huid
Aardbeien hebben een reinigend en verstrakkend effect op de huid. Bovendien verstevigt het ook het bindweefsel en voorkomt het cellulitis! Verder zorgen aardbeien ook voor gezondere botten, tanden en tandvlees en bevordert het de opname van ijzer. Het regelmatig eten van aardbeien versterkt bovendien ook de immuunsysteem. Nog een leuk feitje over aardbeien: als je regelmatig aardbeien eet, voorkom je dat je op latere leeftijd je gezichtsvermogen verliest.  

♥ Kiwi
Kiwi's zijn rijk aan vitamine C. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of 2 citroenen. Vitamine C is belangrijk want het draagt namelijk bij aan een goede weerstand. Bovendien zorgt vitamine C voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. 

kiwi
bron: Tumblr

Kiwi's zijn goed voor de spijsvertering
Doordat een groene kiwi rijk is aan vezels, zorgt het eten van kiwi's voor een regelmatige stoelgang. Dit komt ook door het feit dat kiwi's een eiwit oplossend enzym bevat, namelijk: actinidine. Dit enzym helpt ons om eiwitten te verteren. Kiwi is het enige fruit met dit enzym en dat maakt de kiwi dus ook uniek.  

Bovendien bevatten kiwi's ook de stof serotonine. Dit stofje heeft een kalmerend effect op onze hersenactiviteit, waardoor een kiwi dus ook een natuurlijk anti-stress middel is.  

♥ Appel
Appels bevatten veel krachtige antioxidanten, dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek in Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië. Eén appel levert wel dezelfde antioxiderende werking als 1500 mg vitamine C! Ook komt er uit het onderzoek naar voren dat de appel door belangrijke antioxidanten ons lichaam kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en tegen sommige vormen van kanker, maar ook tegen astma. 

appels
bron: ellechina.com

Regelmatig appels eten kan de longfuncties verbeteren Uit een onderzoek door de faculteit van het St. George ziekenhuis in Londen blijkt dat het eten van meer dan 5 appels per week de ademhaling en longfuncties kan verbeteren. Proefpersonen die 5 jaar lang meer dan 5 appels per week aten bleken 13,8 cm grotere longen dan personen die nooit appels aten. Uit een nieuw onderzoek in Australië, het Verenigd Koninkrijk en Finland blijkt dat het regelmatig eten van appels dus ook beschermt tegen astma!  

♥ Sinaasappel
Ook de sinaasappel heeft een ontgiftend effect op het lichaam door de antioxidanten die het fruit bevat. Doordat sinaasappels de stoffen limonoïden en phytochemicaliën bevatten wordt ook de kans op een aantal kankersoorten verkleind. Daarnaast bevat de sinaasappel ook pectine en dit zorgt ervoor dat de eetlust wordt verminderd en heeft het ook nog eens een cholesterolverlagende werking. 

sinaasappel
bron: Tumblr

Sinaasappels verminderen de kans op hart- en vaatziekten
Het regelmatig eten van sinaasappels zorgt ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten met wel 50% wordt verminderd. In sinaasappels zit ook kalium wat ervoor zorgt dat het vochtgehalte in het lichaam in balans blijft en wat ook een positief effect heeft op het verbranden van de vetreserves. 

Eet jij wel genoeg fruit en welk fruit vind jij het lekkerst?

Bronnen: runningplus.nl, plazilla.com, leerwiki.nl, zespri.eu, tuinkrant.com, tuinadvies.nl, eten-en-drinken.infonu.nl