Lifestyle

Girls issues: Ik bloos snel

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat heel snel bloost, wat haar ervan weerhoudt met jongens te praten.


Bron beeld

Lieve Girlscene,

Ik ben een meisje van zestien jaar en heb een probleempje dat mij tegenhoudt om bepaalde dingen te doen: ik bloos heel snel.

Ik kan er niks aan doen, ik heb het als er een vraag wordt gesteld en ik het antwoord niet weet, als ik met een leuke jongen praat, soms heb ik het zomaar. Hoe zien mensen mij? Kan ik er iets tegen doen? Ik heb al gegoogled en er staan alleen maar therapieën en behandelingen… Ik heb een tijdje terug een leuke jongen "ontdekt" op school, ik zie hem dagelijks.

Ik heb super vaak oogcontact, maar nog nooit echt met hem gepraat. We lachen soms naar elkaar, en ik voel gewoon dat er wat is. Maar ik durf dus geen stap verder te zetten, omdat ik bang ben dat m'n hoofd knalrood wordt.

Laatst had ik een feest en hij was er ook. Er kwam iemand van zijn vriendengroep naar me toe en vroeg of ik L. heette en ja dat was ik. Hij zei dat zijn vriend, de jongen die ik wel zie zitten, laten we hem T. noemen, wilde dat ik naar hem toe kwam. Ik was natuurlijk blij, kreeg een rood hoofd, maar gelukkig was het donker.

Ik vroeg waarom, hij zei dat T. met me wilde praten. Mijn vriendin bemoeide zich ermee en zei dat ik geen interesse had. Ik wilde wel, maar het was zo druk en ik ben op dat moment gewoon verlegen. Maar ik wist wel dat dat gevoel dus echt was. Een half uurtje later kwam zijn vriend weer en zei dat T. even met me wilde praten.

Ik dacht eerst, waarom komt hij zelf niet? Hij danste ondertussen met andere meisjes dus ik ging niet naar hem toe. Maar op het einde schraapte ik al mijn moed bij elkaar en liep naar hem toe. Zijn vriend kwam op dat moment ook weer en ik liep bijna tegen T. aan. Hij raakt me aan en zei met zijn mooie ogen, sorry. Ik zei maakt niet uit en liep door.

Hahahaha, vreselijk dit, die stomme bloosangst zit me in de weg. Help me alsjeblieft, over 2 weken zie ik hem niet meer op school omdat we naar andere scholen gaan. Ik wil alleen zijn nummer, maar het lijkt er op dat hij ook niet durft…

Groetjes, Anoniem


Bron beeld

Lieve Anoniem,

Verlegenheid en blozen zijn twee hele natuurlijke dingen waar heel veel mensen last van hebben. Het ontstaat door een verhoogde bloedtoevoer naar het hoofd, het gaat meestal samen met een gevoel van warmte, dit komt door de verwijding van de oppervlakkige bloedvaten. Blozen gebeurt vaak als gevolg van verliefdheid, schaamte, woede, vernedering of een andere emotie. Er is helaas nog geen goede behandeling tegen blozen voor handen, maar….. er is ook goed nieuws.

Want, het schijnt dat mannen blozen juist super aantrekkelijk vinden! Door te blozen geef je een emotionele reactie, dit vinden mannen vaak aandoenlijk. Daarnaast wordt blozen vaak gezien als iets dat sexy is, omdat vrouwen tijdens, voor en na seks ook vaak blozen. 

Je hoeft je dus absoluut niet te schamen voor het feit dat je bloost, accepteren is één van de beste opties. Als je van tevoren bang bent om te gaan blozen, is de kans dat je gaat blozen juist groter. De stress om het feit dat je kunt gaan blozen zorgt ervoor dat je gaat blozen.


Bron beeld

Wil je er toch iets aan doen? Dan hebben we een paar tips voor je:

1. Achterhaal waarom je bloost
Als je van blozen af wilt komen, is de eerste stap om te achterhalen waarom en wanneer jij bloost. Probeer in een dagboekje bij te houden wanneer jij gebloosd hebt en in wat voor situatie je je op dat moment bevond. Probeer op deze manier de aanleiding te vinden.

2. Zoek de oorzaak
Aan de hand van je dagboekje ga je probeer de oorzaak van het blozen te achterhalen. De meeste mensen blozen in stressvolle situaties. Voor jou dus het ontmoeten van jongens. Maar zijn er misschien ook momenten waarop je met jongens en praat en je niet bloost? Wat is het verschil tussen die momenten? 

3. Zoek rust in jezelf
Stress en onrust kan het blozen verergeren. Probeer te accepteren dat je bloost en probeer de rust in jezelf terug te vinden. Op het moment dat je voelt dat je gaat blozen, probeer je tot jezelf te komen. Probeer rustig adem te halen, probeer jezelf gerust te stellen dat wat er op dat moment ook gaat komen, het geen kwestie van leven of dood is. Als je praten met jongens iets minder serieus neemt, ligt er een minder grote druk op je en is de kans op blozen ook kleiner..

Maar nogmaals, met blozen is helemaal niets mis. Probeer er niet aan te denken, probeer het te accepteren en leg tegelijkertijd geen grote druk op jezelf, hier help je jezelf niet mee. Je bent niet perfect, niemand is perfect. Ontspan, neem het niet te serieus en wees jezelf. You can do it!

Liefs,
Girlscene

Bronnen: Hoedoe, Wikipedia