Food

Kokoswater of Kokosmelk?

Kokoswater is het nieuwe hippe drankje. Werd het tot voor kort alleen nog gedronken door health- en sportfreaks, inmiddels wordt het drankje ook gewoon verkocht bij de Albert Heijn en is het op de redactie ook niet aan te slepen op een zonnige dag. Maar het vocht uit een kokosnoot noem je toch kokosmelk? Is kokosmelk dan hetzelfde als kokoswater? En zo niet, wat is dan het verschil? Wij leggen het uit!

Kokoswater wordt – zoals gezegd – vaak gedronken door sporters. Het hydrateert en stimuleert het metabolisme. Wij schreven hier eerder al een artikel over. Maar kokosmelk is weer iets anders. Kokosmelk komt van het vlees van de kokosnoot. Het is heel erg hoog in calorieën. De meeste calorieën komen van het vet dat er in zit en niet alleen de goede (onverzadigde) soort. 


Bron

Veel mensen halen kokoswater en kokosmelk door elkaar. Maar kokoswater is een dunne vloeistof vol met potassium die vaak gebruikt wordt om dehydrateren tegen te gaan. Kokoswater bevindt zich in het midden van jonge kokosnoten, hoe ouder de kokosnoten worden, hoe meer water verandert in vruchtvlees, wat weer omgezet wordt in melk.

Bron

Kokoswater heeft een stuk minder calorieën dan kokosmelk (maar ook kokoswater moet je niet drinken als water, want het blijven calorieën natuurlijk.  Maar waar kokoswater ongeveer 45 calorieën per 250ml heeft (de variant zonder suiker), heeft kokosmelk 500(!!!) calorieën per 250ml. Uh oh, dat is net zoveel als een Happy Meal van de McDonalds met kipnuggets, patat en cola light!


Bron

Maar laat je niet afschrikken door die extreme hoge hoeveelheid calorieën, als je niet op dieet bent kun je het prima drinken. Geen glas, maar gewoon lekker in je smoothie bijvoorbeeld. Mix wat kokosmelk met ananas in de blender en je hebt een heerlijke alcohol vrije pina colada. Hmmmmmm, de smaak van zomer!


Bron

En hoewel in kokosmelk misschien veel calorieën zitten, er zitten tegelijkertijd ook veel voedingsstoffen in. Om er zomaar een paar te noemen: ijzer, selenium, sodium, calcium, magnesium, potassium, proteïne, vitamine C, E, B1, B3, B5 en B6. Maargoed, er blijft ook een grote hoeveelheid onverzadigde vetten in zitten, dus geniet, maar drink met heel veel mate.

Bron: MNN.com / Womens Health / Shape