Lifestyle

Hoe kom je erachter dat je stressed out bent?

Iedereen kent het wel: stress. Je kunt last hebben van klamme handjes tijdens een belangrijke presentatie of je krijgt hoofdpijn als je aan dat vervelende klusje denkt. Maar je kunt ook te maken krijgen met ergere symptomen. Wat zijn eigenlijk de tekenen dat je het écht even rustig aan moet doen? Girlscene zet deze zes tekenen voor je op een rij.

1. Overgeven
Kokhalzen en overgeven kan het gevolg zijn als je veel stresst hebt of als je bang bent. Sommige mensen kunnen hier erg veel last van hebben en dit wordt cyclic vomiting syndrome genoemd. Vaak gebeurt dit iedere dag op hetzelfde tijdstip. Je kunt dit tegengaan om veel rust te nemen en genoeg water te drinken.

stress

2. Haarverlies
Er zijn verschillende redenen waardoor je haar kan uitvallen: dat kan genetisch zijn of door het gebruik van medicijnen. Maar stress kan ook de oorzaak zijn. Dit komt omdat witte bloedcellen de haarzakjes aanvallen en daardoor valt het haar uit. Volgens verschillende bronnen gaat dit over wanneer de stressvolle periode over is. Tot die tijd: probeer genoeg rust te nemen. 

3. Bloedneus
Er wordt nog gediscussieerd over het feit of bloedneuzen worden getriggerd door stress, maar sommige studies hebben bewezen dat in sommige gevallen, patiënten bloedneuzen krijgen in stressvolle situaties. Dit komt door de bloeddruk die op en neer gaat als je stress hebt. Je kunt je bloeddruk onder controle houden bij het drinken van hibiscus thee.
 
4. Geheugenverlies
Als je erachter komt dat je je niet meer de details kunt herinneren tijdens een stressvolle meeting, kan dit het effect zijn van een gekrompen hippcampus. Dit is een deel van de hersenen wat vooral betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen die betrekking hebben op bepaalde feiten en gebeurtenissen. Omgaan met de oorzaak van de stress is de beste manier om je geheugen terug te krijgen, maar voordat dit gebeurt: schrijf de belangrijke informatie op papier zodat je die niet vergeet.
 
5. Zwakke gezondheid
Dit is waarschijnlijk het effect wat het meeste opvalt: stress heeft een weerslag op je immuunsysteem. Dit komt door een aantal dingen: stress heeft een invloed op een hormoon dat ervoor zorgt dat je afweersysteem zwak wordt. De volgende reden is dat stress ervoor zorgt dat je zwezerik krimpt. Dit orgaan zorgt er ondere andere voor dat infecties worden buiten gehouden. Een goede manier om stress tegen te gaan en je afweersysteem een boost te geven, is bewegen! Probeer iedere dag minstens dertig minuten te bewegen. Loop een rondje met de hond of trommel een vriendin op en ga samen gezellig sporten.
 
stress
 
6. Veel zweten
Iedereen weet dat je meer zweet als je gestresst bent, maar sommige mensen lijden aan hyperhidrosis: overmatig zweten. Yoga en meditatie kan stress en overmatig zweten tegengaan. Denk je dat je lijdt aan hyperhidrosis? Gan dan even langs de dokter en die kan je doorverwijzen naar een specialist.
 
 
Ben jij vaak gestresst?