Lifestyle

Met deze handige tips voorkom je die vervelende zweetplekken

zweetplekken-tips

Hoe awkward is het als je op date bent of je steekt je vinger in de klas omhoog omdat je een vraag hebt, en je komt erachter dat je een mega erge zweetplek heb. Je draagt nooit meer dat leuke grijze (strakke) shirtje, omdat je gewoon weet dat je weer voor schut staat met zweetplekken. 

Tips om zweetplekken te voorkomen

Gelukkig zijn er een aantal handige tips waarmee je die vervelende zweetplekken kunt voorkomen. Wij hebben ze voor jullie op een rijtje gezet.

1. Draag de juiste kleding

Stoffen die niet goed ‘ademen’ (oftewel: niet goed lucht doorlaten) moet je vermijden als je snel last hebt van zweetplekken. Kleding gemaakt van synthetische stoffen zoals polyester of nylon houden de warmte veel meer vast. Stoffen zoals katoen, linnen en viscose laten de lucht veel beter door waardoor je dus ook minder snel zweetplekken krijgt.

2. Donkere kleuren

Het liefst loop je natuurlijk niet de hele dag in het zwart rond, maar toch is dit wel een handige oplossing voor de zweetplekken. Op donkere kleding zie je de plekken veel minder snel dan bij een grijs, lichtblauw of rood shirt.

3. Okselpads

Een handige manier om wel dat leuke blauwe shirtje te dragen zonder zweetplekken te krijgen is om okselpads te dragen. Deze plak je makkelijk op je oksel en zorgt ervoor dat je zweet niet bij je shirt komt.

4. Levensstijl

Alcohol, cafeïne en gekruid eten zorgen er allemaal voor dat je meer gaat zweten. Je hartslag gaat daar namelijk van omhoog. Probeer deze dingen dus niet te eten en drinken voordat je een belangrijke afspraak hebt.

5. Deodorant

Gebruik (natuurlijk) een frisse deodorant. Schaf een wat duurdere deodorant aan die goed werkt. Een deo in stick vorm helpt vaak al beter dan een geparfumeerde spuit deo.

6. Conditie

Ook je conditie heeft invloed op je zweet. Als je een goede conditie hebt is je hartslag lager en is je lichaam ook een stuk koeler. Tijd om nu dus écht aan je conditie te werken.

7. Stress

Als je een goed gevoel hebt over jezelf, heb je ook veel minder stress. Zorg dus dat je een outfit kiest die comfortable zit en waar je je lekker bij voelt. Bij echte stressmomenten (zoals tijdens je examen of sollicitatie) is het het beste om gewoon een los, luchtig shirtje aan te trekken.

8. Printjes

Draag kleding met een patroon of druk printje erop. Zo valt het minder snel op als je een vlek hebt.

Lees ook
Dit is waarom je in de zomer sneller vet haar hebt

9. Wassen

Als je snel last hebt van zweet moet je je veel blijven wassen. Was je oksels minimaal 1 of 2 keer per dag. Gebruik een neutrale zeep of was je oksels alleen met water. Te veel zeep zorgt er namelijk voor dat je lichaam alleen maar meer zweet gaat aanmaken.

10. Forceer zweten

Ga bijvoorbeeld eens naar de sauna. Je lichaam kan dan even al je zweet kwijt. Als je daarna nog gaat zweten is het vaak minder en ruik je het ook minder erg.

Beeld: pinterest