Food

Dit is de reden waarom jij een zak chips altijd in één keer leeg eet

zak-chips-leeg-eet

Na een lange werkdag trek jij een zak chips open waar je al de hele dag naar hebt verlangd. Je neemt je voor om maar een handje te eten, maar dit gaat altijd fout. Het is gewoon zó lekker. Je blijft maar graaien in die zak chips en bent niet te stoppen. Hoe kan dat toch? Gelukkig lost Girlscene dit raadsel voor jou op en weet je zometeen precies waarom jij keer op keer die zak chips in één keer tot op de kruimel leeg eet.

Verslavend

Als je er eenmaal aan begint, kun je niet meer stoppen. Het is niet de paprikasmaak of aardappel waar we zo gek op zijn, maar het is puur het vet. Als we vet eten, maakt ons lichaam ‘endocannabinoïde’ aan. Dat is een chemische stof die onze eetlust stimuleert. Hierdoor wil je alleen maar meer eten. Dit verklaart natuurlijk al een hoop, maar we kunnen het nog beter verklaren. Wanneer je chips eet, wordt hetzelfde gedeelte in de hersenen geactiveerd als wanneer je drugs gebruikt. Dat gedeelte zorgt ervoor dat je ‘verslaafd’ raakt en daarom blijf je maar chips eten. Natuurlijk zijn deze dingen niet met elkaar te vergelijken, maar in je hersenen worden wel dezelfde delen geactiveerd.

Lees ook:
Aha! Dit is dus de reden dat je soms zo’n trek hebt in een hartige snack

Tips

Kijk aan, dat verklaart een hoop. Hoe lekker het ook is, toch voelen we ons vaak schuldig als we een hele zak chips hebben leeg gegeten. Eerlijk is eerlijk, soms moet dat ook gewoon kunnen hoor. Eens in de zoveel tijd kan een zak chips echt geen kwaad. Balance is key. Mocht je er nou echt tegenaanlopen dat je af en toe trek hebt in chips, maar niet altijd die hele zak leeg wilt eten, hebben wij wat tips voor je. Deze tips zullen je helpen om toch op de stopknop te drukken tijdens je chips-sessie. Als je wilt dan natuurlijk. 😉

 1. Kauw beter
  Als je goed kauwt, krijg je eerder een verzadigd gevoel en wordt de kans groter dat je kunt stoppen met eten. Het duurt vijftien tot twintig minuten voordat je dit gevoel krijgt. Als je eerst goed kauwt, eet je dus langzamer en heb je sneller genoeg.
 2. Doe chips in een schaaltje
  Pak een schaaltje en doe daar de hoeveelheid chips in die je van jezelf mag eten. Leg de zak weg en als het op is, is het op. Makkelijker kan haast niet. (Maken we onszelf wijs dan.)
 3. Eet stuk voor stuk
  Prop niet tien chipjes in je mond, maar eet ze per stuk. Zo geniet je er een stuk meer van en krijg je sneller dat verzadigde gevoel. Dit stuk voor stuk eten zorgt er namelijk ook voor dat je langzamer eet, maar je fopt je lichaam als het waren in het laten geloven dat je meer eet dan je werkelijk doet.
 4. Zeg tegen jezelf dat je genoeg hebt
  Als je de zak bijna leeg hebt, maar je toch het gevoel hebt dat je moet stoppen. Kan je dat tegen jezelf zeggen en de zak zover mogelijk wegleggen. Probeer nog even te genieten van de nasmaak. Je kan ook aan huisgenoten vragen om de zak weg te leggen op een plek waar je ‘m nooit gaat vinden. Heb je nog een laagje over voor een andere dag. Jammie!
Beeld: Pinterest