Health

Wakker voordat de wekker gaat? Dít kan daar de oorzaak van zijn

wakker-voor-de-wekker

Het is je vast wel eens gebeurd dat je 's ochtends heel vroeg al wakker wordt, nog voor je wekker is gegaan. Maar waar komt dit nou door? Wij zetten de verschillende oorzaken voor je op een rijtje.

Wakker worden voor de wekker

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je ‘s ochtends wakker schrok, omdat je dacht dat je je verslapen had. Vervolgens check je de klok en zie je dat het nog maar 6.00 uur is en je nog lekker een uurtje verder kan slapen. Ergens is het heerlijk, omdat je je gewoon weer om kunt draaien. Toch kan het best vervelend zijn als je regelmatig wakker wordt voor je wekker. Heb jij hier vaak last van? Dan zetten wij de meestvoorkomende oorzaken voor je op een rijtje.

Je bent uitgeslapen

Allereerst kan het natuurlijk zijn dat je simpelweg gewoon genoeg slaap hebt gehad. Ben je de avond ervoor op tijd naar bed gegaan? Dan heb je misschien je volledige nachtrust al wel gehad. Er wordt vaak gezegd dat je acht uur slaap nodig hebt, maar in werkelijkheid is dit voor iedereen verschillend. Het kan dus gewoon zijn dat jouw lichaam uitgerust is en dat je daarom wakker wordt voor de wekker.

Je wordt onderbroken in je REM slaap

Je hebt vast wel eens van je REM slaap gehoord. Dit is een bepaalde fase in je slaap waarin je gaat dromen. Hierin zijn je hersenen dus heel actief, waardoor je zou denken dat je heel diep slaapt. Toch is dit niet waar; tijdens je REM slaap is er heel weinig voor nodig om je wakker te krijgen. Het kan daarom zijn dat je wakker wordt voor je wekker doordat je in je REM slaap gestoord bent. Dit kan al gebeuren door iets kleins als een toeterende auto buiten, of een huisgenoot die zijn slaapkamerdeur iets te hard dicht deed. Vaak heb je dan dus ook niet door dat je door een externe stimulus wakker wordt

Lichte slaper

Meestal wanneer je diep slaapt wordt je niet zomaar wakker. Toch is de ene persoon een lichtere slaper dan de ander. Heb jij een partner die snurkt, of hoor je iets vallen in een andere kamer? Dan kan het zijn dat jij hier wakker van wordt. Lichte slapers hebben hier vaak last van en je kan hier helaas weinig tegen doen.

Circulatie moet op gang komen

Een andere oorzaak dat je ‘s ochtends voor je wekker wakker wordt, kan zijn dat je circulatie op gang moet komen. Om je circulatie op gang te krijgen moet je bewegen. Daarom kan het dus gebeuren dat je lichaam je een signaal geeft dat je wakker moet worden.

Je moet plassen

De kans is groot dat als jij ligt te slapen, je lichaam je niet direct wakker maakt als je naar de wc moet. Maar naar mate je ouder wordt, kan je lichaam dit minder goed ophouden. Daarom wordt er dan een signaal verstuurd dat je wakker moet worden om naar het toilet te gaan. Nu zal je hier misschien nog niet zoveel last van hebben, maar vooral ouderen moeten vaak echt wel meerdere keren per nacht naar het toilet omdat ze een volle blaas hebben.