Lifestyle

Dit is waarom je lastig slaapt zonder deken (zelfs als het warm is)

slaap-deken-warm

We kennen het allemaal wel, je ligt in bed en het is super warm in je kamer. Toch moet en zal jij per se met een deken slapen. Zonder deken val je gewoon niet in slaap en lig je maar wat te draaien in je bed. Hoe kan het dat jij zonder deken gewoon echt niet kunt slapen? 

Je wil graag warm blijven

Vlak voordat wij gaan slapen daalt onze lichaamstemperatuur, dat verklaart Ellen Wermter van Better Sleep Council. “Die temperatuur blijft zakken tijdens je slaap. Op die manier bespaart je lichaam energie, wat dan weer kan worden ingezet voor andere systemen, zoals de spijsvertering.”, zegt Wermter. Je ligt ‘s nachts onder een deken om te voorkomen dat je het koud krijgt tijdens het slapen.

Lees ook:
Déze drie sterrenbeelden kunnen het beste tegen te weinig slaap

Verwarring

Als de temperaturen stijgen, daalt onze lichaamstemperatuur niet en daarom krijgt je lijf geen signaal dat het moet gaan slapen. Maar waarom willen we dan alsnog graag onder een deken liggen? “Onder de dekens kruipen hoort bij een aangeleerde routine. Wanneer we dat niet doen, lijkt het in onze hersenen alsof er iets ontbreekt en dan kunnen we moeilijk ontspannen”, vertelt Ellen hierover. Dekens geven je een gevoel van ontspanning. Zodra jij onder een dekentje gaat liggen, komt er veel serotonine vrij in je lijf. Dit is een gelukshormoon. Het is dus helemaal niet raar dat jij graag onder een dekentje ligt. Het beste wat jij kunt doen, is juist wel onder die deken gaan liggen. Dus ook als jij het warm hebt.

Beeld: Pinterest

Must reads 👀