Direct naar content
Lifestyle

Reality check: waarom zijn we zo verslaafd aan reality series?

Pien
Pien Leestijd: 5 minuten
Een meisje die op de bank ligt terwijl ze tv kijkt.
Afbeelding: Pexels | Kaboompics.com

Reality series zijn al jaren een guilty pleasure voor velen van ons. Of je nu stiekem kijkt of openlijk toegeeft dat je fan bent, deze shows bieden alles: drama, romantiek en spanning. Maar waarom houden we zoveel van reality series?

Onze nummer één guilty pleasure: reality series

Het maakt niet uit of je stiekem Love Island binget met een bak ijs op schoot, of je je pauzes spendeert met het stalken van alle deelnemers van het nieuwe seizoen van Ex on the Beach – de kans is groot dat ook jij weleens bent bezweken voor de verleiding van reality-tv. En eerlijk? Je bent zeker niet de enige. Reality series zijn al jaren razend populair, en dat is niet voor niets.

We noemen het vaak onze guilty pleasure, maar eigenlijk zouden we er niet zo schuldig over hoeven doen. Want zeg nu zelf: er is iets verslavends aan het volgen van andermans drama, romantiek en rare beslissingen. Zelfs als je tijdens het kijken ‘dit slaat echt nergens op’ roept, betrap je jezelf er tóch op dat je volgende week weer klaar zit voor een nieuwe aflevering. Maar waarom houden we zo van reality series? Wat maakt deze shows zo onweerstaanbaar, zelfs als we weten dat ze grotendeels gescript zijn en bol staan van de over-the-top momenten?

Waarom houden we zo van reality series?

Er zijn zat redenen waarom we zo van reality series houden. Allereerst: ontsnapping. Na een lange dag vol stress, deadlines en to-do-lijstjes, is het gewoon heerlijk om even in een andere wereld te duiken. In plaats van je eigen chaos, kijk je naar die van anderen – en vaak is die een stuk dramatischer dan die van jou. Even geen zorgen over je huiswerk of je vervelende ex, maar over wie het laatste bed in de villa krijgt.

Daarnaast vinden wet het stiekem ook fijn om te denken: ‘Oef, mijn leven is eigenlijk zo slecht nog niet.’ Want laten we eerlijk zijn, als je ziet hoe een of andere influencer in een hysterische ruzie belandt, omdat iemand haar lipgloss heeft geleend zonder te vragen, voel jij je ineens heel volwassen.

Ook is het menselijk om gefascineerd te zijn door conflict. Denk aan die files op de snelweg, die ontstaan alleen omdat iedereen even móét kijken naar dat ongeluk. Zo werkt het ook met reality-tv. Ruzies, huilbuien, make-ups en break-ups: het is drama waar je niet van weg kunt kijken.

Reality series bieden herkenning

Toch is het niet alleen maar wegkijken. Psycholoog María Cartagena legt uit dat we zo van reality series houden, omdat we ons kunnen identificeren met de deelnemers. Van ruzies tussen zussen (hallo Kourtney en Kim), tot iemand die probeert liefde te vinden op nationale televisie — het spiegelt onze eigen emoties en relaties. We zien hoe anderen keuzes maken, fouten begaan en kwetsbaar zijn. En dan vragen we onszelf af: wat zou ik doen in die situatie?

Heeft het kijken van reality series nadelen?

Hoeveel we ook van reality series houden, hebben de series ook bést wat nadelen. Volgens een studie van Gitnux vindt maar liefst 56% van de tv-kijkers dat reality-tv een negatieve invloed heeft op de samenleving.

Veel reality-shows worden namelijk bewust gemonteerd om mensen er slecht of dramatisch uit te laten zien. Emoties worden uitvergroot, verhalen verdraaid, en soms worden deelnemers in extreme situaties geplaatst puur voor het vermaak. In sommige gevallen heeft dit zelfs serieuze gevolgen gehad: oud-deelnemers van Love is Blind en The Bachelor hebben bijvoorbeeld producers aangeklaagd vanwege psychologische manipulatie en slechte werkomstandigheden.

Maar de deelnemers van reality series zijn niet de enigen die nadelen ervaren van deze shows. Ook voor ons, de kijkers, kunnen er negatieve gevolgen zijn. Reality-tv werkt vaak als een vorm van escapisme — en dat is op zich helemaal niet verkeerd. Het helpt je ontspannen, je hoofd leegmaken na een lange dag. Maar er zit een dunne lijn tussen ontspannen en ontwijken. Als je dagelijks naar reality-tv grijpt om je eigen problemen of gevoelens te vermijden, dan wordt het lastig. Op de lange termijn los je niets op — je stelt het alleen uit.

Girlscene’s favoriete reality series

Zolang we niet meerdere seizoenen op één dag wegtikken en ondertussen ons eigen leven een béétje op de rails houden, is er niets mis met af en toe een reality serie. Op zoek naar een nieuwe verslaving? Dit zijn onze favorieten!

1. Love is Blind

In Love is Blind ontmoeten deelnemers elkaar zonder elkaar te zien. Pas als er een aanzoek komt, zien ze elkaar voor het eerst. Het zorgt voor verrassende liefdes, maar ook keiharde confrontaties. Een sociaal experiment vol tranen, romantiek en… ongemakkelijke situaties.

2. Dames in de Dop

In Dames in de Dop volgen we negen ‘ongemanierde vrouwen’ die worstelen met hun relaties, families en carrières. Ze krijgen een intensieve cursus in de manieren van een nette dame. Met behulp van twee vaste experts en inspirerende gastdocenten krijgen de deelnemers les in presentatie, omgangsvormen, etiquette en gedragsregels. Het is een zoektocht naar zelfverbetering, maar met veel humor en de nodige chaos.

3. Keeping Up with the Kardashians

Eerlijk? Dit is toch wel de koninklijke familie van reality-tv. We volgen het leven van Kim, Khloé, Kourtney en co terwijl ze zich bezighouden met business, beauty en familie. De show geeft een inkijk in hun famous leven – en levert iconische uitspraken op.

4. Ex on the Beach

Misschien is Ex on the Beach wel de reality serie waar we het méést houden. En alsof daten op tv nog niet ingewikkeld genoeg is, worden ook de exen van de deelnemers op het strand gedropt. Wat volgt is een cocktail van jaloezie, wraak, nieuwe vlammen en verzoeningen. Ideaal kijkvoer als je zin hebt in pure chaos!

5. Paradise Hotel

In Paradise Hotel strijden singles om hun plek in een luxe hotel. Elke week worden nieuwe koppels gevormd, en degene zonder partner moet vertrekken – om plaats te maken voor een nieuwe deelnemer. Drama, romantiek en strategische keuzes zorgen voor de perfecte mix van spanning.

6. Hakken over de sloot

In Hakken over de sloot ruilen twaalf stadse influencers hun chique stadsleven in voor het ruige platteland. Je gaat zien hoe ze zich staande proberen te houden in de wereld van modder, koeien en boerderijwerk. Geweldig!

Bron: Medium