Health

Aha! Dít is waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen

vrouwen-meer-slaap

De hersenen van vrouwen werken heel anders en zijn ook kleiner dan die van mannen. Maar toch werkt het vrouwenbrein wel een stuk harder, daarom hebben wij vrouwen ook meer slaap nodig dan mannen. Wij leggen uit hoe dit precies zit!

Vrouwen hebben meer slaap nodig

Slaapproblemen zijn al lange tijd een groot issue, maar het komt wel steeds vaker voor. Het kan zijn dat je zelf slaapproblemen ervaart of dat je iemand in je omgeving kent die hier mee te maken heeft. Je leest tegenwoordig steeds meer adviezen op het internet om je slaapproblemen op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van je voedingspatroon of verschillende manieren om snel in slaap te vallen. Maar wist jij ook al dat het vrouwenbrein veel harder werkt dan het mannenbrein en dat vrouwen daarom ook meer slaap nodig hebben dan mannen?

Dit komt doordat vrouwen heel goed zijn in multitasken en daarom gebruiken ze dan ook meer delen van hun hersenen dan mannen. Het vrouwenbrein heeft overdag dus meer te verduren dan de hersenen van mannen. Alleen maar logisch dat zij dan ook meer slaap nodig hebben! Door zo’n hogere hersenactiviteit hebben vrouwen 20 minuten langer slaap nodig per nacht. Crazy, right?!

Lees ook: 
Deze tien dingen vinden mannen (ongegrond) ontzettend irritant aan vrouwen

Verschillen

Uit het onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verschil was tussen het mannelijke en vrouwelijke brein. Het verschil kwam aan het licht na een grootschalig onderzoek naar de hersenactiviteit van bijna duizend jongeren. Hieruit kwamen verschillende resultaten. Mannen zijn vaak beter met hun motoriek en hebben een beter ruimtelijk inzicht. Dat verklaarde de onderzoekers met name doordat mannen beroepen hebben als monteur of werken in de bouw.

Vrouwen zijn daarentegen weer heel erg goed in het onthouden van belangrijke zaken en hebben sociale cognitieve vaardigheden. Dat heeft te maken met de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft. Vrouwen zijn ook beter binnen de communicatie en doen dit ook een stuk sneller, maar multitasken springt er wel boven uit. Dit doen vrouwen een héél stuk beter dan de mannelijke bevolking. Dit onderzoek geeft alle meiden dus een goed excuus om wat langer te blijven liggen in de ochtend. Snoozeeee!

Beeld: pinterest