Lifestyle

Dit is de reden dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen

vrouwen-minder-goed-tegen-drank

Heb jij in januari ook alle alcoholische drankjes laten staan? En heb je nu weer enorm veel zin in een lekker glas wijn of een bruisende cocktail? Zorg er dan wel voor dat je er niet te veel van drinkt, want niemand zit te wachten op een flinke kater de volgende ochtend. Want wij vrouwen hebben nogal vaak last van katers. Kan dit komen doordat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen.

Alcohol drinken

Vaak denken we dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen dan mannen, maar is dit wel echt zo? Huisarts Rutger Verhoeff vertelt dat de oorzaak hiervan is dat vrouwen kleiner zijn dan mannen. Klinkt best logisch, toch? Ook hebben vrouwen meer vetmassa dan mannen en hebben wij minder lichaamsvocht. En die vetmassa, daar houdt alcohol wel van. Daarom is de kans dus groot dat vrouwen sneller dronken worden van alcohol. En na de overgang wordt dit zelfs nog erger, want dan hebben we nóg minder lichaamsvocht.

Maar dat is niet de enige reden dat vrouwen meer last hebben van katers. Zo laat Verhoeff weten dat alcohol in je lichaam wordt afgebroken door het enzym alcoholehydrogenase. Deze bevindt zich vooral in je maag. En het zal je daarom ook niet verbazen als we zeggen dat vrouwen minder van dit enzym hebben dan mannen.

Een kater komt later

En bij ieder voordeel hoort ook een nadeel. Want vrouwen krijgen misschien sneller katers, maar ze ervaren de leuke effecten van alcohol ook sneller. En die kater, die we als vrouw zo snel krijgen, die nemen we de volgende ochtend dan maar gewoon voor lief. Voor een avondje drinken moet je dat wel over hebben ;-).

Beeld: instagram @daisybirchalll