Op vakantie een pizza met kaas eten, klinkt heel onschuldig, want wat kan er nou mis gaan, right? Dat dacht de Amerikaanse Amilotte, die op rondreis was door Europa, ook. Alleen ging het bij haar gruwelijk mis nadat ze illegale kaas had gegeten en vervolgens in het ziekenhuis belandde. Heftig!
Deze vrouw moest naar het ziekenhuis nadat ze illegale kaas had gegeten
De Amerikaanse Amilotte ging tijdens haar rondreis door Europa lekker een hapje eten in het Italiaanse Sicilië en koos, net als iedereen in Italië, natuurlijk voor een pizza met een lekkere dikke laag kaas. Tenminste dat dacht ze, want de kaas op de pizza bleek één van de gevaarlijkste kaassoorten ter wereld te zijn, ook wel bekend als casu marzu. Deze kaas wordt in de hele EU verboden en dat komt omdat er maden in de illegale kaas zitten. Gelukkig kwam Amilotte er met de schrik en een bezoekje aan het ziekenhuis vanaf, want het had veel erger af kunnen lopen1
Lees ook:
Sorry, what? Veel kaas eten is blijkbaar slecht voor je libido
Kaasvliegen
Maar hoe kun je nou zo ziek worden van de illegale kaas? Dat komt doordat de kaasmakers de bovenrand van de kaas er als eerste uitsnijden, waardoor er kaasvliegen op afkomen en er eitjes in worden gelegd. En zo’n vliegje legt niet een eitje, ze kunnen namelijk 500 eitjes per keer leggen en daardoor kunnen de maden in de kaas al snel oplopen tot duizenden. Deze maden kunnen het zuur in je maag overleven, waardoor ze veel schade kunnen aanrichten in je darmen en dat wil je natuurlijk niet! Zorg dus voortaan altijd dat je weet wat voor kaas je op je pizza krijgt en mocht je nou casu marzu horen? Waag je er dan vooral niet aan, want voordat je het weet moet je een bezoekje brengen aan de eerste hulp!
Nederlandse kaas verboden in Europa
Maar casu marzu is niet de enige kaas die verboden is in Europa. Er is namelijk ook een Nederlandse kaassoort die je beter kunt overslaan tijdens een bezoekje aan Texel. De Nederlandse boosdoener is de groene Texelse schapenkaas die op smaak wordt gebracht met schapenkeutels, waardoor de kleur ook veranderd. Ook wel bekend als de Tesselse groene. Deze kaas wordt nergens meer verkocht, maar sommige boeren maken hem nog wel zelf, omdat ze hem zo lekker vinden. Dus oppassen met die casu marzu en de Tesselse groene!